PUP pilne:) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 01 lip 2015, 10:56

Witam wszystkich,

Mam do was gorąca prośbę, dopiero przejęłam dodatki mieszkaniowe i już mam mętlik w głowie. Ponieważ we wcześniejszych latach były one prowadzone przez różne osoby i każdy robił inaczej. Jeśli ktoś przynosi mi z urzędu pracy zaświadczenie o prawie do zasiłku i np. ma przyznane 100% czy tam 80% itd. Na zaświadczeniu figurują 2 wersje: kwoty brutto oraz kwoty netto. Więc które powinnam brać pod uwagę, jeśli chodzi o bezrobotnych i to zaświadczenie?
Ciekawska30

Napisano: 01 lip 2015, 10:59

Brutto, czyli zasiłek + podatek + składka zdrowotna.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 11:03

Dziękuje bardzo :) a jesli np. ktoś składa wniosek ostatniego dnia danego miesiąca, oczywiście wiadomo, że czas wydania decyzji może być do 30 dni, ale czy nie jest problemem, jeśli chce wysłać wniosek o udostępnienie danych osobowych,a listy wypłat np. są do 6 każdego miesiąca, a odpowiedzieć do tego dnia nie zdąży przyjść, więc można takiej osobie wypłacić wyrównanie w kolejnym miesiącu?
Ciekawska30

Napisano: 01 lip 2015, 11:43

Oczywiście staramy się zdążyć do tego 6-go (u nas jest to 9-ty zwykle). Jeśli jednak wysyłasz w świat pisma (musisz?), nie zdążysz na 6-go, wówczas spokojnie możesz wypłacić 2 dodatki, powiedzmy w sierpniu za lipiec i sierpień.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 11:55

Bardziej tu chodzi o to, że wyśle pismo dopiero jutro, bo niestety nasz kurier już był. A jeśli odpowiedź na wniosek przyszła by 6, to niestety nic w ten dzień nie zrobie, z racji, że nie bedzie mnie w pracy a nie ma osoby, która mogłaby mnie zastąpić. Ogólnie potrzebuje wystąpić z wnioskiem, ponieważ w jednym Gospodarstwie domowym mam 2 osoby zarejestrowane w PUP. tylko ,że jeden z nich ma takie ładne zaświadczenie o kwotach brutto, netto, a drugi tylko przekaz pocztowy gdzie figuruje kwota netto. Rodzina niestety naduzywa alkoholu, więc można sobie mówić o załatwieniu papierów.
Cikawska30

Napisano: 01 lip 2015, 12:19

W porządku, nie ma problemu, masz dużo czasu, nie ma ciśnienia. Wniosek złożono, widzę, na ostatnią chwilę. Skąd ja to znam. ;)
Tak czy inaczej staram się obowiązek kompletowania dokumentacji o dochodach trzymać z dala od siebie i to petenta winien być obowiązek... Nie dość, że wniosek złożony tak późno to jeszcze niekompletny. Ech. Nie daj sobie wchodzić na głowę, bo wymiana informacji między petentami odbywa się z szybkością impulsów w synapsach, żebyś do co drugiego wniosku potem nie musiała wysyłać pisma. :) Kiedy trzeba to trzeba, ale nie tak że się bezrobotnemu nie chce iść do UP po zaświadczenie!
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 13:23

Dziękuje ci bardzo za wszelka pomoc;). Co do tego chodzenia po dokumenty, gdyby wnioskodawca była młoda osoby to z rozpędem bym ja pogoniła, ale wnioskuje staruszka ktora ledwo chodzi a synusie to nieroby, no a co tu zrobic jak nagle drze sie na cały ośrodek ze ona stara i nie bedzie nic juz załatwiać i chodzic bo ledwo sie trzyma. Juz dla świętego spokoju by nie było awantur przyjęłam wniosek jaki był.
Ciekawska30

Napisano: 01 lip 2015, 14:59

Aha... staruszka i synusie nieroby? ;) Klasyka gatunku. ;) Chociaż ci i tak nieźli, bo skoro mają zasiłki z UP to coś tam legalnie pracowali.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2015, 21:57

Zgadza się nieroby i to jest najgorsze, często jest tak, że mają stawić się w UP, a potem tylko piszą w oświadczeniach że ich wywalili, masakra.. Mam jeszcze jedną wielką prośbę, tak śledzę ustawę o dodatkach mieszkaniowych, ale myślę nad podstawą prawną upoważniającą do pozyskania danych. W ustawie nie znalazłam zapisu nadającego się na podstawę prawną do wniosku o udostępnienie danych osobowych, gdyż wyraźnie jest napisane że to wnioskodawca składa deklaracje, oświadczenia, oraz przedstawia inne dokumenty potwierdzające wysokość dochodÓW. Jakieś pomysły co można byłoby dać za podstawę prawną?

Na pewno powołam się na ustawę o ochronie danych osobowych - czyżby art. 23 ust. 1 pkt. 2 ?

Tylko, że jeśli nic się nie nadaje z ustawy o dodatkach mieszkaniowych to wtedy można tylko powołać się na ustawę o ochronie danych? Ale pewnie wtedy inny artykuł niż podałam?
Ciekawska30

Napisano: 02 lip 2015, 8:31

Krwawa, PCW, GORZATKA i inne osoby, czy mogę na was liczyć?;) czy w ogóle istnieje jakiś artykuł na który można się powołać do wniosku o udostępnienie danych osobowych.. Ja wiem, że leży to w kwestii wnioskodawcy, ale kurcze co poradzić jak ma się doczynienia z takimi wnioskodawcami.. że przyniesie przekaz pocztowy o wartościach netto.. i Zaraz będzie gadanie, że przecież w myśl art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach udostępnił dokumenty o dochodzie.. Bardzo proszę o pomoc.:)
Ciekawska30

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x