Emp@tia dubluje podatek należny-rozliczenie wspólne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 04 lut 2016, 12:02

witam pozyskuje dane o dochodach z Emp@tii mąż pracuje żona pracuje rozliczali się wspólnie, a emp@tia pokazuje mi podatek należny zdublowany, np. mąż podatek 1520 zł i żona 1520 zł a okazało się że 1520 zl to mają wspólnie i niewiadomo jaki podatek ma mąż a jaki żona zwróciliście na to uwagę i czy też macie tak samo? co z tym robć pisac pismo do skarbówki?
Goia

Napisano: 04 lut 2016, 12:07

viewtopic.php?f=9&t=207201072

dodam, że zgłosiliśmy to do Ministerstwa
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 04 lut 2016, 12:39

Bo ten program tworzyli geniusze informatyki, którzy nie wiedzą, że można rozliczyć się wspólnie z małżonkiem a wtedy podawanie podatku dla każdego z osobna jest bezsensowne - pewnie jakieś studenciaki na umowę-zlecenie
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2016, 12:48

Obawiam się że sprawa nie była tak prosta bo toczyły się długie negocjacje między ministerstwami o każdy element tej odpowiedzi, bo MF chciał zwracać jak najmniej, a MPiPS chciało pobierać jak najwięcej. Wykonawca Empatii był tylko wykonawcą wyniku tych ustaleń.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 04 lut 2016, 12:50

a my jestesmy na końcu przewodu pokarmowego i wydalamy te gó...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 8:23

mąż ma działalność gospodarczą na zasadach ogólnych, żona dochód z pracy do utraty i ten sam podatek wykazany u obojga. Jak w takim przypadku mam obliczyć dochody małżonków?
aśka

Napisano: 05 lut 2016, 8:49

czasami mnie zaskakuje ten temat. u nas od kilku lat nawet skarbówka na zaświadczeniach podaje wspólny podatek jak jest rozliczany PIT wspólnie, więc żadna nowość o czym piszecie. Podatek trzeba sobie policzyć proporcjonalnie, a jak się to robi to na tym forum temat był wałkowany.
tomson

Napisano: 05 lut 2016, 8:52

tomson pisze:czasami mnie zaskakuje ten temat. u nas od kilku lat nawet skarbówka na zaświadczeniach podaje wspólny podatek jak jest rozliczany PIT wspólnie, więc żadna nowość o czym piszecie. Podatek trzeba sobie policzyć proporcjonalnie, a jak się to robi to na tym forum temat był wałkowany.
zgadzam się ... dodatkowo jak żona ma wpisany podatek przy zerowych dochodach to wiadomo, że to podatek małżonka szanownego :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 9:19

dla mnie to jest akurat nowość, ponieważ mój urząd skarbowy mimo wspólnego rozliczenia małżonków zawsze podawał osobno dochody męża i żony. Żona nie ma zerowych dochodów, także nie mogę całego podatku przypisać szanownemu małżonkowi ( gdyby tak było to byłaby prosta sprawa).
aśka

Napisano: 05 lut 2016, 9:22

aśka pisze:dla mnie to jest akurat nowość, ponieważ mój urząd skarbowy mimo wspólnego rozliczenia małżonków zawsze podawał osobno dochody męża i żony.
a jak podawał podatek przy wspólnym rozliczeniu ??
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x