Empatia - wypływ danych ??!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 paź 2014, 10:35

Właśnie nadziałem się na taki artykuł i mam wrażenie że koło Empatii zaczyna się robić gorąco...
poczytajcie https://panoptykon.org/wiadomosc/pomoc-c ... omment-888
zastanawiam się, jako ten korzystający w końcu z Empatii, kogo w razie "wypłynięcia" danych oskarżą ? mnie, kierownika, administratora ?? zaczynam mieć obawy przed stosowaniem Empatii. Co o tym sądzicie?
Pracownik (Policji)

Napisano: 20 paź 2014, 13:13

Bzdura!!
Jak to czytam to mam ważenie, że ktoś – ten Pnoptykon – chce zrobić karierę na taniej sensacji. Pracownicy socjalni już od dawna posiadali takie uprawnienia – przetwarzanie tych dany wynika z zapisów ustawy o pomocy społecznej już w obecnym brzmieniu, zmiana polega jedynie na tym, że to nie klient zbiera papierki i zanosi do OPS, lecz sam OPS te dane pozyskuje. Z punku widzenia ustawy o ochronie danych osobowych – nic się nie zmieniana, gdyż pracownicy socjalni maja prawo przetwarzać te dane i to od kilkunastu lat!
ala30

Napisano: 20 paź 2014, 15:10

ale jak się wczytać to nie chodzi o uprawnienia pracowników socjalnych ale zabezpieczenie danych klientów i i odpowiedzialność za te dane i tutaj zaczynam mieć obawy
@@@

Napisano: 14 lis 2014, 23:57

Zaraz, zaraz przecież artykuł nie jest tylko o Empatii. A art. 105 ustawy o pomocy społecznej nie pozwala teraz na pozyskiwanie informacji od banków czy przychodni lekarskich. Przecież to jest nikomu nie potrzebne.
ginsburg
Praktykant
Od: 14 lis 2014, 23:52
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x