tytuł specjalisty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 paź 2014, 8:02

Jak jest u Was w ośrodkach?, podzielcie się
Pracuję na stanowisku pracownika socjalnego od 10 lat, skończyłam specjalizację I stopnia w zawodzie pracownik socjalny wówczas kierownik awansował mnie na starszego pracownika socjalnego po 15 latach. Obecnie skończyłam specjalizację II stopnia i nadal jestem starszym pracownikiem socjalnym. Dochodzę do wniosku po co się uczyć, jak i tak nie ma żadnego awansu w pracy.
ola14

Napisano: 21 paź 2014, 8:13

Ale czy awans należy się z automatu? Jestem w identycznej sytuacji i nikt mi nie proponował zmiany stanowiska ale tez się o to nie ubiegałam.
al.a

Napisano: 21 paź 2014, 16:38

W obecnych przepisach nie należy się z automatu. Możecie tu tylko liczyć na wspaniałomyślność kierownictwa, które i tak nie awansuje bo nie musi.
Nie mamy swojej ustawy o zawodzie pracownika socjalnego, która mogłaby te kwestie uregulować. Gdzie awans pracownika socjalnego po ukończeniu specjalizacji byłby obligatoryjny i wiązałoby się to z konkretną podwyżką.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2014, 7:41

U nas jeżeli spełniasz wszystkie wymogi i napiszesz podanie o awans to nie zdarzyło się jeszcze żeby kierownik odmówił. Inaczej jest z podwyżką, która nie idzie w parze z awansem, niestety...
agnesb86

Napisano: 22 paź 2014, 13:08

U nas koleżanka ma specjalizację ale kierownik uważa że nie jest specjalistą, więc pracuje nadal na tym samym stanowisku. Awans jest uzależniony od widzi mi się kierownika. Tak to jest. Poza tym podobno, jeśli pracownik posiada wykształcenie wyższe, lata pracy kierownik może go awansować na specjalistę bez ukończonej specjalizacji. Słyszałem że specjalizacje powstały w szczególności dla osób kończących szkoły policealne jako uzupełnienie wiedzy. Ja pracuję kupę lat i nawet nie jestem starszym. Do niczego mi to w sumie nie potrzebne- zmiana grupy nie wiąże się u nas z podwyżką.
piterrr

Napisano: 22 paź 2014, 16:38

piterrr pisze:U nas koleżanka ma specjalizację ale kierownik uważa że nie jest specjalistą, więc pracuje nadal na tym samym stanowisku. Awans jest uzależniony od widzi mi się kierownika. Tak to jest. Poza tym podobno, jeśli pracownik posiada wykształcenie wyższe, lata pracy kierownik może go awansować na specjalistę bez ukończonej specjalizacji. Słyszałem że specjalizacje powstały w szczególności dla osób kończących szkoły policealne jako uzupełnienie wiedzy. Ja pracuję kupę lat i nawet nie jestem starszym. Do niczego mi to w sumie nie potrzebne- zmiana grupy nie wiąże się u nas z podwyżką.
To właśnie nasza szara rzeczywistość: zero szacunku dla osiągnięć, dla podnoszenia kwalifikacji, zarobki na poziomie pracowników administracyjnych, niski prestiż zawodowy, zero wsparcia ze strony kierownictwa.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2014, 22:04

Ja po 25 latach pracy awansowałam na starszego specjalistę pracy socjalnej bez zmiany wynagrodzenia. Awans a nie awans
ada2

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x