W ustawie jest napisane, że wydatkiem nie jest energia elektryczna, ale za to do wydatków liczymy energię cieplną. Petenci razem z wnioskami załączają faktury z Energa. Wiem, że dodatku energetycznego w tym roku nie ma. Więc chyba do niczego mi ta faktura nie jest potrzebna? Czy jednak wliczam ją do wydatków? i co to jest właściwie ta energia cieplna? Jak petenci mogą mi przedstawić jej wydatek?
Kolejnym pytaniem jest chyba dla mnie najbardziej niezrozumiała rzecz

a) sposób ogrzewania lokalu(wyposażenie w centralne ogrzewanie)
b) sposób ogrzewania wody użytkowej(wyposażenie w centralną instalację ciepłej wody)
c) instalacja gazu przewodowego
Doczytałam już tutaj na OPS i w ustawie, że chodzi o jakieś zewnętrzne źródła ciepła. Czyli rozumiem to tak, że jeśli petenci sami palą w piecu (grzeją i mają ciepłą wodę dzięki temu) to liczymy ryczałt, a gdy mają piece na zewnątrz i oni się nimi nie zajmują osobiście(?) to ryczałt się nie należy? A gaz przewodowy? Gdy jest z sieci miejskiej czy tam z tych butli co stoją przed budynkami to liczymy ryczałt?
+ w jakich sytuacjach petenci mają mi donosić jakieś faktury związane z w/w sposobami ogrzewania?
Przeczytałam chyba wszystko co było możliwe w tym temacie i tylko się bardziej gubię.

i jeszcze takie szybkie pytanie na TAK/NIE, zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, zasiłek pielęgnacyjny, świadczenie pielęgnacyjne liczycie do dochodu?