Jakie dokumenty strona dołącza do wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 mar 2023, 8:52

Witam, jestem zupełnie nowa w tym temacie i zielona jak soczysta trawka na wiosnę przejęłam dodatki i mam możliwość wzorowania się na wcześniejszych sprawach ale tam jest taki misz masz że głowa mała.
Osoba składa wniosek po raz pierwszy powinna dołączyć umowę najmu, dochody z 3 ostatnich miesięcy poprzedzających złożenie wniosku, potwierdzenie wydatków typu czynsz opłata za śmieci opłata za wodę (ścieki). Jest to teren wiejski mieszkania, których zarządczą jest zakład komunalny.
Czy powinna coś jeszcze dołączyć? bo w starcy aktach widzę jakieś jeszcze rachunki za prąd i nie wiem czy to jest mi potrzebne?
A co powinna dołączyć osoba, która składa wniosek i jest właścicielem domu czy powinna przynieść akt notarialny czy jakiś inny dokument.

Bardzo proszę o pomoc.
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Napisano: 03 mar 2023, 9:29

WYMAGANE DOKUMENTY:
• wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego potwierdzony przez zarządcę budynku lub inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny (pobierz druk);
• wystawiony przez zarządcę lokalu bądź osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny dokument potwierdzający wysokość opłat za lokal (w rozbiciu na składniki, w pkt 10 należy podać wydatki za miesiąc poprzedzający dzień złożenia wniosku
• deklaracja o dochodach za okres pełnych trzech miesięcy kalendarzowych poprzedzających dzień złożenia wniosku (pobierz druk)
• dokumenty, na podstawie których wypełniono deklarację o wysokości dochodów, potwierdzające wysokość dochodów wszystkich osób zamieszkujących lokal z trzech pełnych miesięcy kalendarzowych, poprzedzających datę złożenia wniosku, np.:
o zaświadczenie zakładu pracy o dochodach (pobierz druk);
o odcinki renty/emerytury lub zaświadczenie z ZUS;
o w przypadku otrzymywania alimentów - wyrok sądu lub oświadczenie (w przypadku otrzymywania alimentów dobrowolnych);
o uczniowie/studenci – zaświadczenie ze szkoły lub uczelni o wysokości uzyskanych stypendiów lub świadczeń z tytułu praktyk zawodowych;
o oświadczenie o wysokości dochodów osiągniętych z prowadzonej działalności gospodarczej (pobierz druk)
o zaświadczenie o powierzchni gruntów wyrażonej w hektarach przeliczeniowych lub decyzja o naliczeniu podatku od nieruchomości rolnej; (pobierz druk)
• jeśli w lokalu zamieszkuje osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju, należy dostarczyć orzeczenie o niepełnosprawności, w którym orzeczono o wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju.

W oświadczeniu Zarządca wykazuje wydatki za poprzedni mc, ja nie zbieram rachunków.
Kiedyś na podstawie rachunku wyliczało się 1kwh, teraz jest już określona ustawą w tej chwili 0,7315 zł/kwh.
Jeśli dom prywatny to zaświadczenie ze Starostwa lub akt notarialny, umowa najmu.
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 03 mar 2023, 9:42

Bardzo dziękuję :)
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU