Zmiana opłat mieszkaniowych przed zakończeniem postępowania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 mar 2023, 12:58

Czy uwzględniacie w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego informację o zmianie wysokości opłat co skutkuje też zmianą dodatku. Chodzi o sytuację gdzie strona składająca wniosek w lutym 2023 r. przedstawia we wniosku opłaty ze stycznia 2023 r., ale jednocześnie zgłasza i przedstawia dokument, że od marca 2023 r. to te opłaty będą już wyższe. Czy w takim przypadku uwzględniacie do wyliczenia dodatku opłaty za styczeń czy opłaty za marzec. Nie jest to sytuacja, o której mowa w art. 7 ust. 10 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, nie nastąpiło jeszcze przyznanie dodatku.
Leksi
Praktykant
Od: 03 mar 2023, 12:39
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 mar 2023, 13:02

W ustawie jest zapis o wydatkach z poprzedniego miesiąca. Nie ma możliwości wzięcia pod uwage wydatków, które będą za miesiąc.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 03 mar 2023, 14:18

Tak wiem, z tym, że mam dylemat kiedy czytam orzeczenie NSA I OSK 101/19, gdzie sąd stwierdził, że jeżeli zmiana opłat nastąpiła w chwili rozpatrywania sprawy to daje to podstawę do przyznania zwiększonego dodatku mieszkaniowego. To orzeczenie dotyczy co prawda poprzedniego stanu prawnego, jeszcze przed zmianą ustawy z lipca 2021, ale fajnie byłoby gdyby ktoś się podzielił opinia a może w praktyce miał taki przypadek. Czy ktokolwiek miał podobną sprawę? Jakieś aktualne stanowisko SKO lub WSA w podobnej sprawie?
Leksi
Praktykant
Od: 03 mar 2023, 12:39
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 mar 2023, 14:27

Wyrok z 2019 r. więc już nie na czasie. Nastąpiła zmiana ustawy, wydatki liczymy z miesiąca poprzedniego. Nie spotkałam się z wyrokiem, w którym wskazana jest mozliwość zmiany wydatków na inny miesiąc niż poprzedni. Jest furtka: zawsze człowiek może zrezygnować z dodatku i złożyć kolejny wniosek.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x