Ewalu czy mam przyznaćnastary okres 2013/2014 dodatek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 04 gru 2014, 10:42

wyrok sądu ustalający umiarkowany stopień dla 17 letniego dziecka , trzeba wyrównać zp prawie rok wstecz. Jak zmienić decyzję skoro skończył się już okres zasiłkowy i przyznać dodatek z tyt. kształcenia i reh. czy nowy wniosek petentki, czy podanie o wyrównanie.
olka369

Napisano: 04 gru 2014, 12:10

mój UW stoi na stanowisku, że nie :(
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2014, 12:27

Ewalu chodzi im o dodatek , ze nie można wyrównać ? Zasiłek piel można wyrównać.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2014, 12:43

a Uw jak uzasadnia decyzję że nie można wyrównać ?
nie wiem może przyznając dodatek jej teraz dopisac że wyrównujesz za okres ...
asiak

Napisano: 04 gru 2014, 14:29

no właśnie mam problem i nie wiem co robić
tylko dlaczego kobiecie ma przepaść kształcenie
a z drugiej strony okres zasiłkowy 2013/2014 to już "przeszłość";/
olka369

Napisano: 05 gru 2014, 9:49

Też mam taki problem. wniosek na komisję 09.10.2014r. a orzeczecznie z 04.12.2014r. Zasiłek pielęgnacyjny od 10/2014r. a kształcenie? Dwa wnioski czy tylko jeden na bieżący okres zasiłkowy?
julka22

Napisano: 05 gru 2014, 10:44

Dodatek na kształcenie i rehabilitację nie jest świadczeniem uzaleznionym od niepełnosprawnosci . Jest tylko dodatkiem do zasiłku rodzinnego przyznawanego na ściśle określony okres zasiłkowy. Jezeli ktos sie zagapi czy ze swojej niewiedzy albo z4e mu brakuje jakiegoś papieka, nie złoży wniosku o ten zasiłek lub ewentualnie przysługujący mu dodatek do takiego zasiłku, to niestety jest stratny i nikt mu tego nie wyrówna. To dlaczego w tym przypadku bawicie sie w jakies wyrównania, skoro ten ktos jak składał na ten zasiłek rodzinny nie miał kompletu dokumentów, zeby starac sie o ten dodatek. Czy jak inna matka po okresie okresie zasiłkowym dostarczy wam brakujący dokument, z powodu braku którego nie przyznaliscie jej zasiłku albo dodatku, to jej wyrównacie? Nie. To dlaczego w tym przypadku wyrównujecie na siłę?
m&m

Napisano: 05 gru 2014, 10:55

kształcenie i rehabilitacja zależy od niepełnosprawności tak jak i zamieszkiwanie dla młodszych dzieci w szkołach podstawowych i gimnazjach i jak zwiększone samotne wychowanie. Gdyby ktoś nie chciał żeby to było wyrównywane to by w ustawie do przepisu dot. zasiłku pielęgn.i świadczenia pielęgn. dodał tylko SZO i sprawa zakończona, a oni zmienili na ogólne "świadczenie uzależnione od niepełnosprawności" czyli wszystko to co powyżej
Ja się tylko zastanawiam czy mogę przyjąć wniosek na okres zasiłkowy który się zakończył i przyznać świadczenie - mój program tego nie przyjmie
julka22

Napisano: 05 gru 2014, 11:04

zadzwoń do dostawcy programu. Winien przyznać.
dodatek z tytułu kształcenia jest uzależniony od niepełnosprawności. Storna nie może być stratna tylko dlatego, że okres się zakończył.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2014, 11:12

Kształcenie i rehabilitacja nie jest świadczeniem zaleznym od niepełnosprawności ale tylko dodatkiem do zasiłku rodzinnego i jedynie przyznanie tego dodatku zalezne jest od niepełnosprawnosci., gdyż nie dostanie sie go na dziecko, które nie ma orzeczonej niepełnosprawnosci.
I to trzeba umiec odróznić.
I gdyby ten dodatek podlegał wyłączeniu z okresu zasiłkowego i mozna go było wyrównywac, to w art 24 ust 1 został by uwzględniony tak jak zrobiono to w przypadku art. 9, 14,15, 16, 17.
m&m

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x