wyrok sądu ustalający umiarkowany stopień dla 17 letniego dziecka , trzeba wyrównać zp prawie rok wstecz. Jak zmienić decyzję skoro skończył się już okres zasiłkowy i przyznać dodatek z tyt. kształcenia i reh. czy nowy wniosek petentki, czy podanie o wyrównanie.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
no właśnie mam problem i nie wiem co robić
tylko dlaczego kobiecie ma przepaść kształcenie
a z drugiej strony okres zasiłkowy 2013/2014 to już "przeszłość";/
Też mam taki problem. wniosek na komisję 09.10.2014r. a orzeczecznie z 04.12.2014r. Zasiłek pielęgnacyjny od 10/2014r. a kształcenie? Dwa wnioski czy tylko jeden na bieżący okres zasiłkowy?
Dodatek na kształcenie i rehabilitację nie jest świadczeniem uzaleznionym od niepełnosprawnosci . Jest tylko dodatkiem do zasiłku rodzinnego przyznawanego na ściśle określony okres zasiłkowy. Jezeli ktos sie zagapi czy ze swojej niewiedzy albo z4e mu brakuje jakiegoś papieka, nie złoży wniosku o ten zasiłek lub ewentualnie przysługujący mu dodatek do takiego zasiłku, to niestety jest stratny i nikt mu tego nie wyrówna. To dlaczego w tym przypadku bawicie sie w jakies wyrównania, skoro ten ktos jak składał na ten zasiłek rodzinny nie miał kompletu dokumentów, zeby starac sie o ten dodatek. Czy jak inna matka po okresie okresie zasiłkowym dostarczy wam brakujący dokument, z powodu braku którego nie przyznaliscie jej zasiłku albo dodatku, to jej wyrównacie? Nie. To dlaczego w tym przypadku wyrównujecie na siłę?
kształcenie i rehabilitacja zależy od niepełnosprawności tak jak i zamieszkiwanie dla młodszych dzieci w szkołach podstawowych i gimnazjach i jak zwiększone samotne wychowanie. Gdyby ktoś nie chciał żeby to było wyrównywane to by w ustawie do przepisu dot. zasiłku pielęgn.i świadczenia pielęgn. dodał tylko SZO i sprawa zakończona, a oni zmienili na ogólne "świadczenie uzależnione od niepełnosprawności" czyli wszystko to co powyżej
Ja się tylko zastanawiam czy mogę przyjąć wniosek na okres zasiłkowy który się zakończył i przyznać świadczenie - mój program tego nie przyjmie
zadzwoń do dostawcy programu. Winien przyznać.
dodatek z tytułu kształcenia jest uzależniony od niepełnosprawności. Storna nie może być stratna tylko dlatego, że okres się zakończył.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Kształcenie i rehabilitacja nie jest świadczeniem zaleznym od niepełnosprawności ale tylko dodatkiem do zasiłku rodzinnego i jedynie przyznanie tego dodatku zalezne jest od niepełnosprawnosci., gdyż nie dostanie sie go na dziecko, które nie ma orzeczonej niepełnosprawnosci.
I to trzeba umiec odróznić.
I gdyby ten dodatek podlegał wyłączeniu z okresu zasiłkowego i mozna go było wyrównywac, to w art 24 ust 1 został by uwzględniony tak jak zrobiono to w przypadku art. 9, 14,15, 16, 17.