FA dla babci - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 paź 2014, 13:36

Kochani potrzebuję Waszej pomocy. Pokrótce sytuacja wygląda następująco. Matka dzieci miała przyznane swiadczenia z FA i zasiłek rodzinny na dzieci. W międzyczasie dzieci zostały odebrane matce i obecnie opiekę sprawuje nad nimi ich babcia, która nie jest jeszcze dla nich rodziną zastępczą. Wydane było postanowienie przez sąd aby swiadczenia nalezne matce odbierała babcia. Wszystko jasne. Na nowy okres zasiłkowy babcia poskładała wnioski na ŚR i FA. I o ile nie ma problemu z zasiłkiem rodzinnym tak z FA już jest bo zaśw. od komornika wystawione jest na matkę dzieci (oczywiscie u komornika była matka). Wydaje mi się ze w tej sytuacji nie mogę przyznać funduszu ale chciałabym abyście się wypowiedzieli bo być może się mylę. Bardzo proszę o pomoc. Na co się powołać wydając ewentualnie decyzję negatywną?
majus12367

Napisano: 29 paź 2014, 14:12

Co to znaczy"dzieci zostały odebrane matce'? Jezeli zostały umieszczone w pieczy zastępczej u babci to zgodnie z art.10 ust 1 świadczenia z FA nie należą sie wogole.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 14:50

Dokładnie w postanowieniu napisało było tak: "do czasu prawomocnego zakończenia postępowania sprawowanie pieczy wobec małoletnich powierzyć...." Konsultowałam to z ministerstwem i dostałam odpowiedź, że należy wypałacić jedno i drugie.
majus12367

Napisano: 29 paź 2014, 14:54

Skoro konsultowałaś sprawę z MPiPS-em to nie rozumiem dlaczego nie chcesz przyznać FA. Napisali, że masz wypłacać to wypłacaj i tyle.
AAsia
Stażysta
Od: 05 wrz 2014, 8:48
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 15:08

Wypłacałam ale na podstawie starych, złożonych już przez matkę dokumentów. Teraz problem jest taki ze zaświadczenie od komornika tez wzięła matka bo wiadomo ze babci by nie dali. Na zaświadczeniu figuruje matka, która już nie jest opiekunem dzieci.
majus12367

Napisano: 29 paź 2014, 15:17

osobami uprawnionymi do alimentów są dzieci a nie matka
babcia

Napisano: 07 lis 2014, 12:34

Czyli co? Rozumiem ze mam jej przyznać fundusz tak?
majus12367

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x