proszę o pomoc - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 paź 2014, 15:12

Złożyłam wniosek o fundusz z zaświadczeniem o bezskuteczności egzekucji, w którym był adres dłużnika w Niemczech. GOPS wezwał mnie do przedłożenia jeszcze zaświadczenia Sądu Okręgowego. Czy słusznie? Do tej pory inny ośrodek wypłacał mi świadczenie na podstawie tego zaświadczenia od komornika. Bardzo proszę o radę.
Gość

Napisano: 29 paź 2014, 20:31

Powinno im wystarczyć zaświadczenie od komornika.
nitka

Napisano: 30 paź 2014, 8:44

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Ale z jakiego przepisu to wynika? Oni podali przepis, że do wniosku trzeba dołączyć informacje właściwego sądu o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą (art. 15 ust. 4 pkt 1 lit g ustawy).
Gość

Napisano: 30 paź 2014, 20:55

A ten sam art. w ust. 4 pkt 3 lit. b) mówi o zaświadczeniu organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczeniu stwierdzającym bezskuteczność egzekucji. Organem prowadzącym egzekucję w tym przypadku jest komornik. Wystawił zaświadczenie, więc ja nie widziałabym problemu...
Gość

Napisano: 31 paź 2014, 8:31

nie ma problemu.
Nie mogą żądać zaśw. z sądu jak mają od komornika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2014, 10:48

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tylko co ja mam teraz z tym wezwaniem zrobić :?
Gość

Napisano: 31 paź 2014, 14:16

Gość pisze:Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tylko co ja mam teraz z tym wezwaniem zrobić :?
zgłosić sie do ops -u i tez im art zacytować :D
< powołać się na naszą ustawę >
a tak na marginesie ... napisać oświadczenie ze przedłożone zostało zaświadczenie od komornika i zgodnie z tym powinni Pani przyznać fa
Becia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x