FA - osoba dorosła ubezwłasnowolniona - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 wrz 2024, 10:37

renka. pisze:
03 wrz 2024, 9:11
Mam taki sam przypadek. Osoba pełnoletnia ubezwłasnowolniona opiekun matka. Ma jeszcze 3 dzieci uprawnionych do Fa. czyli:
1. wniosek skład to pełnoletni + matka = dochód tylko pełnoletniego
2. wniosek skład to pozostałe dzieci + matka (bez pełnoletniego już w skladzie) . czy prawidłowo rozumiem?
Też mam taki przypadek pierwszy raz w tym roku. I przymierzam się zrobić tak:
1. Wniosek matka (opiekun prawny), skład rodziny matka, ubezwłasnowolniony, dwójka pozostałych dzieci. Dochód licze tylko osoby ubezwłasnowolnionej, ale skład rodziny cały podaję.
2. Wniosek dorosłe dziecko , skład rodziny, dorosłe dziecko, matka, dwoje pozostałych dzieci
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 19 wrz 2024, 12:29

zombi pisze:
19 wrz 2024, 10:37
renka. pisze:
03 wrz 2024, 9:11
Mam taki sam przypadek. Osoba pełnoletnia ubezwłasnowolniona opiekun matka. Ma jeszcze 3 dzieci uprawnionych do Fa. czyli:
1. wniosek skład to pełnoletni + matka = dochód tylko pełnoletniego
2. wniosek skład to pozostałe dzieci + matka (bez pełnoletniego już w skladzie) . czy prawidłowo rozumiem?
Też mam taki przypadek pierwszy raz w tym roku. I przymierzam się zrobić tak:
1. Wniosek matka (opiekun prawny), skład rodziny matka, ubezwłasnowolniony, dwójka pozostałych dzieci. Dochód licze tylko osoby ubezwłasnowolnionej, ale skład rodziny cały podaję.
2. Wniosek dorosłe dziecko , skład rodziny, dorosłe dziecko, matka, dwoje pozostałych dzieci
Myślę i myślę, że chyba jednak renka ma rację, co myślicie?
zombi
Referent
Od: 24 sty 2024, 15:48
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 paź 2024, 14:27

Wyrok

Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie

z dnia 16 marca 2021 r.
I SA/Wa 2764/20

natrafiłam na ten wyrok, który jest korzystny dla osób ubezwłasnowolnionych prezentowanych przez rodzica.
Choć odbiega od moich wcześniejszych wypowiedzi i interpretacji Pani szkolącej
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x