fa w mojej gminie bieżący okres i zaświadczenie komornika o wypłaconych wierzycielce alimentach w 2023 r. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 gru 2024, 15:57

kobieta otrzymywała fa w innej gminie w poprzendnim okresie, teraz pobiera w mojej gminie i w zaświadczeniu od komornika o kwocie otrzymanych alimentów w 2023 r. widnieje ze w czerwcu lipcu i sierpniu dostała od komornika kasę. wysłałam zap do komornika o dokładnych datach przekazania alimentów. i co dalej? mam zapytać gminę poprzednią w jakich okresach pobierała czy posiłkować się systemową weryfikacją ? wszcząć postępowanie i ja mam żądać jako gmina właściwa nienaleznie pobrane świadczenia ?
AnnaM.
Stażysta
Od: 09 gru 2022, 19:14
Zajmuję się: śr/fa/do/dw

Napisano: 30 gru 2024, 9:42

Mam podobną sytuację, pomimo bezskutecznej egzekucji i wypłacanego fa komornik przesyłał wierzycielce pieniądze w 2023 r. Czy to jest prawidłowe działanie ze strony komornika skoro egzekucja jest bezskuteczna i komornik ma informację o wypłacanym fa? Co robić w tej sytuacji?
dormon33
Praktykant
Od: 29 lip 2024, 9:20
Zajmuję się: FA, KDR

Napisano: 30 gru 2024, 12:36

dormon33 pisze:
30 gru 2024, 9:42
Mam podobną sytuację, pomimo bezskutecznej egzekucji i wypłacanego fa komornik przesyłał wierzycielce pieniądze w 2023 r. Czy to jest prawidłowe działanie ze strony komornika skoro egzekucja jest bezskuteczna i komornik ma informację o wypłacanym fa? Co robić w tej sytuacji?
kobieta powinna oddać kasę do komornika lub zwracać FA, jeśli kolejność zaspokajania nie jest prawidłowa. Trzeba zwrócić uwagę kiedy komornik otrzymał decyzję przyznającą FA.

Co do zwrotu, to żąda go obecna gmina zamieszkania kobiety - jako organ właściwy
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 02 sty 2025, 8:39

oki techniczne pyt. nie ma znaczenie ze dłużnik ma małe zadłużenie i mogł być tzw. na bieżąco ? najpierw jest fa.. a potem jest wierzycielka mogł w danym miesiacu spłacic wszystko i zostało zadłużenie na rzecz wierzycielki ? czy zle myśle?
a druga sprawa wysłałam zapytanie tlyko do oww poprzedniego kiedy była uprawniona a potem wysle jakas info ze był zwrot co ? bo teraz mysle ze mogłam w tym pytaniu napisac o tym że pobrała i bedzie zwrot, nigdy nie wiadomo czy organ sie nie dojrzał wczesniej i nie było zwrotu ?
AnnaM.
Stażysta

Napisano: 02 sty 2025, 11:11

AnnaM. pisze:
02 sty 2025, 8:39
oki techniczne pyt. nie ma znaczenie ze dłużnik ma małe zadłużenie i mogł być tzw. na bieżąco ? najpierw jest fa.. a potem jest wierzycielka mogł w danym miesiacu spłacic wszystko i zostało zadłużenie na rzecz wierzycielki ? czy zle myśle?
a druga sprawa wysłałam zapytanie tlyko do oww poprzedniego kiedy była uprawniona a potem wysle jakas info ze był zwrot co ? bo teraz mysle ze mogłam w tym pytaniu napisac o tym że pobrała i bedzie zwrot, nigdy nie wiadomo czy organ sie nie dojrzał wczesniej i nie było zwrotu ?
Jeśli na dany moment nie było zadłużenia wobec FA to wierzycielka miała prawo otrzymać alimenty od komornika
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 31 sty 2025, 12:13

dzieki wielkie spokojnosci:)
AnnaM.
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU