FA w sprawozdaniu 27S jst - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 sie 2022, 8:49

Mam wpłatę od komornika z funduszu alimentacyjnego ostatniego dnia miesiąca, której nie jestem w stanie przelać do urzędu. W sprawozdaniu RB-27ZZ mam mniejsze zaległości, bo z automatu wpłata mi je pomniejszyła. Tu wszystko ok. Tylko urząd tej wpłaty nie dostał więc oni nie mają tego w dochodach wykonanych, więc ich zaległości są większe. Jak będzie to wykazane w ten sposób to RB-27ZZ nie jest zgodne z RB-27S (różne zaległości na poziomie globalnym). Jak ma być sporządzone 27S jst żeby nie było błędu. Na podstawie RB-27ZZ ops? Niezależnie od ewidencji jst?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 04 sie 2022, 9:52

robicie miesięczne sprawozdanie Rb 27 ZZ??? przecież to sprawozdanie sporządza się tylko za kwartały, podobnie jak Rb N i Rb Z..... :)
margo50
Stażysta
Od: 23 lis 2021, 11:02
Zajmuję się: księgowość gops

Napisano: 09 sie 2022, 7:45

ja przekazywałem gminie w następnym kwartale wskazując że za poprzedni to są jeszcze środki, księgowane były jako środki pieniężne w drodze ale po rozmowach z osobą szkolącą z RIO tego nie robię bo tej Pani zdaniem nic się nie zmieniło dla OPS, więc wykazuję środki zgodnie z datą wpływu na rachunek w sprawozdaniach a koleżanka i tak księguje zgodnie z datą wyegzekwowania przez komornika w merytorycznym dziale (dochody na podstawie ordynacji podatkowej wykazuje się jako w drodze - podatki, opłaty)
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 18 sie 2022, 12:52

Chodzi o sprawozdanie półroczne, nie robimy miesięcznych. Tak w skrócie czy wpłatę której Urząd nie otrzymał na koniec kwartału (a my jako OPS tak) wykazują w RB-27S jako dochody wykonane, oni księgują na podstawie danych uzupełniających do sprawozdania RB-27ZZ sporządzonego przez OPS, bo jeżeli mieliby robić z ewidencji do rachunku bankowego to RB-27S jest niezgodnie z RB-27ZZ (spłacona kwota należności jest w Urzędzie niższa). Nie wiem czy jasno się wyraziłam. Ogólnie to chodzi mi o to jak jst wykazuje FA w sprawozdaniu RB-27S.

Z rozporządzania ws sprawozdawczości budżetowej rozdział 2 paragraf 6:
4. Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w kolumnie ,,potrącone na rzecz jednostek
samorządu terytorialnego” kwoty dochodów powinny być wykazywane w takiej samej
wysokości w sprawozdaniu Rb-27S w kolumnie ,,Dochody wykonane (wpływy minus zwroty)”
w paragrafie „Dochody jednostek samorządu terytorialnego związane z realizacją zadań z
zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami”.
5. Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w części B danych uzupełniających
należności, zaległości i nadpłaty z tytułu dochodów związanych z realizacją zadań z zakresu
administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego
ustawami powinny być w takiej samej wysokości wykazywane w sprawozdaniu Rb-27S.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 18 sie 2022, 14:05

Jessie pisze:Chodzi o sprawozdanie półroczne, nie robimy miesięcznych. Tak w skrócie czy wpłatę której Urząd nie otrzymał na koniec kwartału (a my jako OPS tak) wykazują w RB-27S jako dochody wykonane, oni księgują na podstawie danych uzupełniających do sprawozdania RB-27ZZ sporządzonego przez OPS, bo jeżeli mieliby robić z ewidencji do rachunku bankowego to RB-27S jest niezgodnie z RB-27ZZ (spłacona kwota należności jest w Urzędzie niższa). Nie wiem czy jasno się wyraziłam. Ogólnie to chodzi mi o to jak jst wykazuje FA w sprawozdaniu RB-27S.

Z rozporządzania ws sprawozdawczości budżetowej rozdział 2 paragraf 6:
4. Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w kolumnie ,,potrącone na rzecz jednostek
samorządu terytorialnego” kwoty dochodów powinny być wykazywane w takiej samej
wysokości w sprawozdaniu Rb-27S w kolumnie ,,Dochody wykonane (wpływy minus zwroty)”
w paragrafie „Dochody jednostek samorządu terytorialnego związane z realizacją zadań z
zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami”.
5. Wykazywane w sprawozdaniu Rb-27ZZ w części B danych uzupełniających
należności, zaległości i nadpłaty z tytułu dochodów związanych z realizacją zadań z zakresu
administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego
ustawami powinny być w takiej samej wysokości wykazywane w sprawozdaniu Rb-27S.
tak, w OPS wykazać zgodnie z wpływem na rachunek dochody wyższe niż przekazane, zaległości mniejsze bo po wpłacie, potrącone wykazuje gmina w swoim zbiorczym Rb27ZZ i należności zgodnie z danymi uzupełniającym z Rb27ZZ OPS
przecież należności gmina nie zna bo są wypłaty co miesiąc więc dług rośnie a nie tylko maleje ze względu na przekazane wpłaty, a umorzenia, zgony dłużników
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x