Fakrura proforma - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 29 lis 2013, 16:48

Czy można bez obaw i czy jest jakiś przepis żeby na podstawie f-ry proforma zapłacić akonto za zamówiony ale niedostarczony jeszcze towasr?
~Anita

Napisano: 29 lis 2013, 16:52

mozna zaplacić spokojnie ale oczywiście będzie fak.vat
jeszcze w tym roku
~mela

Napisano: 29 lis 2013, 17:04

Nie tak do końca Czytałam w poradniku wypowiedzi RIO \"Najczęsciej popełniane błędy w jednostkach pomocy Spoleccznej \" , że fra proforma nie jest prawidłowym dokumentem na wydatkowanie / udzielenie zaliczki/ środków bez wykonania zamówienia.
~Basia

Napisano: 02 gru 2013, 12:07

Bardzo proszę jeszcze o wypowiedzi .Bo mam problem czy dokonać przedplaty na f-re proforma i jak ją zaksiegować ?
~Anita

Napisano: 02 gru 2013, 12:29

faktura proforma to nic innego jak zamówienie jakiegoś towaru,usługi, na jej podstawie robi się przedpłate i podpina się ją pod wyciąg bankowy, ksiegujesz przelew 201/130 a nie pro formę ,na koncie 201 będzie widoczna nadpłata u kontrahenta, gdy otrzymasz f-rę pierwotna wówczas ją zaksięgujesz 4/201
~ola

Napisano: 02 gru 2013, 14:41

wszystko fajnie tyko, że faktura proforma wystawiona jest z datą np. 29 listopada , robisz przelew 2 grudnia - u dostawcy księgowany jest przelew np. 6 grudnia. Fakture Vat dostajesz więc z datą 6 grudnia !! i tutaj pojawia sie problem ponieważ RIO kwestionuje płatności przed otrzymaniem towaru !!

Niestety firmy też nie chcą wystawiać faktury VAT z taką samą data jak faktura proforma.
Fakture Vat wystawiają z data z jaką wpłynie przelew za zamówiony towar...
Błędne koło.
~herbi

Napisano: 02 gru 2013, 15:10

nikt jeszcze mi z RIO, NIK ani z kontroli wewnętrznej nie kwestionował mi przedpłaty za towar na podstawie faktury proform
nie wiem z czym masz problem herbi bo ja go nie widzę
~ola

Napisano: 02 gru 2013, 16:23

nam zarzucono , że data przelewu jest wcześniejsza niż data faktury VAT.
Co kontrola to inne zalecenia , zwariować idzie
~herbi

Napisano: 02 gru 2013, 16:25

dodano, że faktura proforma nie może być traktowana jako dokument księgowy .
Ciesz się Ola, że nie masz takich głupich problemów... jeszcze :)
~herbi

Napisano: 02 gru 2013, 17:16

herbi masz rację też kwestionują że fra proforma to nie dokument księgowy, króry może być podstawą do przekazania pieniędzy na konto kontrahenta ?
~Anita

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x