Nie tak do końca Czytałam w poradniku wypowiedzi RIO \"Najczęsciej popełniane błędy w jednostkach pomocy Spoleccznej \" , że fra proforma nie jest prawidłowym dokumentem na wydatkowanie / udzielenie zaliczki/ środków bez wykonania zamówienia.
faktura proforma to nic innego jak zamówienie jakiegoś towaru,usługi, na jej podstawie robi się przedpłate i podpina się ją pod wyciąg bankowy, ksiegujesz przelew 201/130 a nie pro formę ,na koncie 201 będzie widoczna nadpłata u kontrahenta, gdy otrzymasz f-rę pierwotna wówczas ją zaksięgujesz 4/201
wszystko fajnie tyko, że faktura proforma wystawiona jest z datą np. 29 listopada , robisz przelew 2 grudnia - u dostawcy księgowany jest przelew np. 6 grudnia. Fakture Vat dostajesz więc z datą 6 grudnia !! i tutaj pojawia sie problem ponieważ RIO kwestionuje płatności przed otrzymaniem towaru !!
Niestety firmy też nie chcą wystawiać faktury VAT z taką samą data jak faktura proforma.
Fakture Vat wystawiają z data z jaką wpłynie przelew za zamówiony towar...
Błędne koło.
nikt jeszcze mi z RIO, NIK ani z kontroli wewnętrznej nie kwestionował mi przedpłaty za towar na podstawie faktury proform
nie wiem z czym masz problem herbi bo ja go nie widzę