Niezwykle rzadko zdarza się że ktoś nie chce wystawić faktury ostatecznej z terminem płatności jak się mu wytłumaczy o co chodzi. Ja umawiam się telefonicznie: faktura z datą wystawienia pro-formy z krótkim terminem płatności, ja płacę oni wysyłają towar po otrzymaniu pieniędzy jak nam nie wierzą lub od razu. Jeżeli jednak po drugiej stronie jest beton to robię jak Ola. Tutaj dokumentem księgowym jest WB a nie Fak.Pro-forma. To tylko podkładka pod przelew czyli zamówienie.
a gdzie napisałam że faktura proforma jest dokumentem księgowym? nie wciskać mi dziecka w brzuch proszę!!!jak już to napisałam że proforma jest traktowana jako zamówienie na towar i usługę ( a zamówienie również nie jest dokumentem księgowym) i podpinam proformę pod wyciąg a księguję przelew więc należy nauczyć się czytać drogi/a herbi i anito
Ola - zrozumiałem co napisałaś pisałem tylko co zarzucała kontrola.
Jak najbardziej się z Twoim podejściem zgadzam..... tyle tylko, że nie pozwalają nam tak robić .
I to chyba jest największy problem w Polsce, co gmina to inne podejście do tych samych przepisów. Szkoda, że zamiast ułatwiać coraz bardziej utrudnia nam się działanie/ dot. zwłaszcza pomocy społecznej/.
Zmiany idą głównie w tym kierunku, żeby łatwiej było wszelkiej maści kontrolerom.