umowa zlecenie a zwolnienie lekarskie - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 lis 2013, 9:53

Mam osobę na umowę zlecenie. Pracuje ona również na umowę o pracę gdzieś indziej, toteż u mnie ma potrącaną tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne i podatek. Nieoficjalnie wiem, że ma teraz tygodniowe zwolnienie lekarskie. Czy wobec tego nam to powinna zgłosić? Czy ma to zwolnienie jakieś znaczenie jeśli chodzi o wynagrodzenie za zlecenie?
~xxx

Napisano: 28 lis 2013, 10:10

jeśli tylko wykona swoją pracę zawartą w umowie to nie powinno mieć to na nic wpływu. Inna sytuacja, gdyby z powodu choroby nie wywiązała się ta osoba ze zlecenia...
Ale generalnie wszystko zalezy od zapisów w umowie.
~Marika

Napisano: 29 lis 2013, 10:25

Mimo, że ma odprowadzaną u Ciebie tylko składkę zdrowotną to podczas chorobowego nie wolno jej wykonywać żadnej pracy zarobkowej.

~Monia

Napisano: 29 lis 2013, 11:32

czyli potrącić jej za ten czas wynagrodzenie?
~xxx

Napisano: 29 lis 2013, 12:31

UZ jest rodzajem umowy cywilno-prawnej i nie podlega pod Kodeks pracy w związku z czym jeżeli ktoś był zdrowy tylko np. 1 dzień a wykonał pracę z UZ to należy mu się pełne wynagrodzenie.
~Anka W.

Napisano: 29 lis 2013, 12:53

Należy mu się pełne wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenie (chyba że w umowie zlecenie zawarte są inne postanowienia), bardziej chodziło mi o to, że nie mógł świadczyć pracy na zlecenie w trakcie chorobowego.
~Monia

Napisano: 29 lis 2013, 13:05

Pracownik może mieć problemy jeśli świadczył pracę z tyt. umowy zlecenie podczas hdy przedstawił zwolnienie z tytułu umowy o pracę

https://www.regiopraca.pl/portal/porady/ ... -nie-wolno

https://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad ... olnien.pdf
~Monia

Napisano: 29 lis 2013, 15:07

z własnym pracownikiem mamy zawartą umowę -zlecenie
jest na zwolnieniu chorobowym jak mam wyliczyć
kwotę 200zł przepracowała 5 dni

200zł /22 dni robocze =9,09 zl za 1 dzien X 5 dni pracy =45,45zł czy to będzie podstawa brutto czy:

9,09 zl x 14 dni chorobowe ( w m-cu XI )=127,26zł

200zł umowa-zlecenie
-127,26
------------------
72,74 czy ta kwota a może inaczej sie wylicza
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
~mela

Napisano: 29 lis 2013, 16:20

proszę o podpowiedz jak mam to wyliczyć j.w.
~mela

Napisano: 29 lis 2013, 18:55

a czy w umowie masz coś o pomniejszaniu wynagrodzenia za chorobę czy kwotę za wykonane zlecenie?
~Monia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x