Faktura PGE - zerknijcie proszę

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
FA2016
Stażysta
Zajmuję się: FA/DM/DE
Kontakt:

Faktura PGE - zerknijcie proszę

Post autor: FA2016 »

Witam , proszę może ktoś podpowie. Pani przyniosła fakturę za prąd PGE C11- pierwszy raz mam taką fakturę w rękach i nie wiem czy ona tak powinna wyglądać czy jeszcze jakieś rozliczenie do niej powinno być. Zerknijcie proszę:

energia całodobowa brutto 2842,01 zł, j.m. KWH
opłata handlowa netto 20,90 zł, j.m. mc
ilość energii - 7006KWH

I nic więcej nie ma, jak oblicze to wychodzi mi 0,4057 zł/kwh- czy tyle może być.
Dodam, że Pani wynajmuje od gościa który ma sklep i nad tym sklepem mieszka właśnie ta Pani i drugi sklep w innej miejscowości, który zamknęli i na fakturze za niego nie ma żadnego zużycia energii tylko opłata handlowa 20,90 zł brutto.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Faktura PGE - zerknijcie proszę

Post autor: Krwawa »

No cóż, można powiedzieć, że pani "pracuje" na czarno w firmie wynajmującego, bo przyczynia się do odliczeń podatku przez wynajmującego, korzystając z prądu na firmę (C11). Jak by nie było, nie jest to uczciwe ze strony przedsiębiorcy. Zaś co do Ciebie - masz taką fakturę, jaką masz i innej przecież mieć nie będziesz, więc bierz taką cenę 1kWh, jaka Ci wychodzi z faktury.
FA2016
Stażysta
Zajmuję się: FA/DM/DE
Kontakt:

Post autor: FA2016 »

Dziękuję za odpowiedź
Kasia zimna
Praktykant
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi, stypendiami szkolnymi, księgowością
Kontakt:

Post autor: Kasia zimna »

Witam, mam podobną sytuację dwie panie wynajmują mieszkania od jednego właściciela sklepu, nad którym mieszczą się te mieszkania. Obie przedstawiły mi faktury za prąd od gościa wystawione na Firmę. Jedna faktura zwiera opłatę sieciową zmienną całodobową - 0,2514 , opłatę jakościową - 0,0127, opłatę OZE - 0,0037. Druga faktura zawiera opłatę za energię elektryczną czynną - 0,854. Wszystkie ceny są netto.
Chciałam zsumować wszystkie ceny aby wyliczyć cenę kWh brutto ale cena za energię czynną jest tak duża, że nie wiem co z nią zrobić. Zawsze cena brutto kręciła się około 0,61 zl brutto, a tu wychodzi 1,38 zł co z tym fantem zrobić proszę pomóżcie
ODPOWIEDZ