Faktury OPS kłopot gmin ...chaos totalny

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Faktury OPS kłopot gmin ...chaos totalny

Post autor: TWoj »

Na stronie MF jest komunikat z 5.04. 2019 dot VAT:

Zasady wystawiania faktur
Poniższy artykuł dotyczy podstawowego dokumentu potwierdzającego dokonanie transakcji opodatkowanej podatkiem od towarów i usług, którym jest faktura. Znajdą tutaj Państwo szczegółowe informacje między innymi na temat wystawiania faktur, ich formy, elementów jakie powinny zawierać, a także rodzaje faktur, terminy ich wystawienia oraz sposobu ich przechowywania

https://www.podatki.gov.pl/vat/wyjasnienia/

Wynika z niego, że podatnik VAT nie wstawia faktury w odniesieniu do sprzedaży zwolnionej i jako przykład MF podaje usługi pomocy społecznej.

W uwagach MF pozwala jednak podatnikowi zwolnionemu wystawić fakturę VAT. To jest Ok.

No ale usługi pomocy społecznej realizowane przez gminy nie są zwolnione, lecz niepodlegające pod VAT.

A zatem OPSy i gminy nigdy nie miały prawa wystawić faktury VAT.

A zatem OPS-y i gminy błędnie przeprowadziły centralizację VAT i mają je wszystkie błędnie wystawione.

No i pytanie mam teraz: co z tymi błędnie wystawionymi przez gminy i OPSy fakturami VAT do działalności niepodlegającej pod VAT?

Przypominam, że lwia część gmin nie ma indywidualnych interpretacji podatkowych.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Faktury OPS kłopot gmin ...chaos totalny

Post autor: BDMB »

Jeden misiewicz napisał z błędem komunikat a drugi misiewicz błędnie go zinterpretował.

W komunikacie jest:
Podatnik nie wystawia faktury w odniesieniu do sprzedaży zwolnionej przedmiotowo od podatku na podstawie przepisów ustawy o VAT (np. dostawa terenów niezabudowanych innych niż tereny budowlane, świadczenie usług pomocy społecznej...

W ustawie VAT Art.106b ust. 2 jest:
Podatnik nie jest obowiązany do wystawienia faktury w odniesieniu do sprzedaży zwolnionej...

Ale eksperci niezależni tak mają ...
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

czy ty bdmb potrafisz czytać i rozumiesz słowo pisane?...bo wątpię.

Przecież piszę wyraźnie, że usługi Ops nie podlegają pod vat, a zatem z pisma wynika iż nie mieliście nigdy prawa wystawiać faktur VAT, bo takie prawo istnieje do zdarzeń zwolnionych z VAT ale nie do niepodlegających.

Twój programik znów jest błędny....bo opsy, które obsługujesz łamią zasady wystawiania faktur vat

TWoj pisze:
W uwagach MF pozwala jednak podatnikowi zwolnionemu wystawić fakturę VAT. To jest Ok.

No ale usługi pomocy społecznej realizowane przez gminy nie są zwolnione, lecz niepodlegające pod VAT.

A zatem OPSy i gminy nigdy nie miały prawa wystawić faktury VAT.

A zatem OPS-y i gminy błędnie przeprowadziły centralizację VAT i mają je wszystkie błędnie wystawione.

No i pytanie mam teraz: co z tymi błędnie wystawionymi przez gminy i OPSy fakturami VAT do działalności niepodlegającej pod VAT?

Przypominam, że lwia część gmin nie ma indywidualnych interpretacji podatkowych.
Obraziłeś MF i mnie, a wychodzisz znów na k....na :roll:
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

pan TWoj napisał "Przecież piszę wyraźnie, że usługi Ops nie podlegają pod vat, a zatem z pisma wynika iż nie mieliście nigdy prawa wystawiać faktur VAT, bo takie prawo istnieje do zdarzeń zwolnionych z VAT ale nie do niepodlegających"

Pan pisze, że nie podlegają pod VAT, a z pisma jasno wynika, że usługi pomocy społecznej są zwolnione z VATu.

cytuję z pisma: "Podatnik nie wystawia faktury w odniesieniu do sprzedaży zwolnionej przedmiotowo od podatku na podstawie przepisów ustawy o VAT (np. dostawa terenów niezabudowanych innych niż tereny budowlane, świadczenie usług pomocy społecznej,usługi transportu sanitarnego"

w tym jednym akapicie jest zawarte wszystko.

Skoro jako przykład sprzedaży zwolnionej (a nie niepodlegającej pod VAT) Ministerstwo Finansów podaje usługi pomocy społecznej, to wg mnie są one zwolnione. I nie jest błędem wystawianie faktur, co jest dalej napisane w "Uwaga".
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

mania, przecież widać że TWoj jest ekspertem od odwracania kota ogonem.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

... 60% razy zero daje 60 u bdmb. I kto tu kota ogonem odwraca. To o FA.

A co do VAT to warto przypomnieć sobie art 60 UOFP a wtedy zrozumiesz, że pod VAT nigdy nie podlegały opłaty stanowiące daniny publicznoprawne niepodatkowe. Niestety namieszała tu pani Rogala z panem Szczypiór ze skierniewickiej PE. Radzę omijać ich z daleka.

A sprawę opisuje renomowany ISP tu:

https://isp-modzelewski.pl/serwis/czynn ... orialnego/
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

Panie TWoj, ja tylko odniosłam się do tego, co jest napisane w piśmie, do którego umieścił Pan link. To wszystko.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

...wiem. A ja jedynie napisałem że do działalności niepodlegającej pod VAT nie macie prawa wystawić faktury VAT.

I tak jak napisałem w tytule postu:.....chaos totalny.

Pozdrawiam
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Kolejny wyrok:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D44DC2E427

i mały cytat z wyroku:

Co więcej, opłaty za ww. usługi nie mają charakteru komercyjnego. Po pierwsze bowiem, ich wysokość jest regulowana przepisami prawa, po wtóre, opłaty te nie pokrywają wszystkich kosztów poniesionych przez Gminę w związku z realizacją ww. zadań, a zatem nie odzwierciedlają w całości wydatków jakie byłyby uwzględniane w rachunku ekonomicznym przez przedsiębiorcę, w sytuacji profesjonalnego prowadzenia działalności gospodarczej w tym zakresie, zaś po trzecie, jako dochody publiczne, mogą być pobierane w drodze egzekucji administracyjnej, co dowodzi również temu,

że stanowią one daniny publiczne ponoszone w związku z realizacją celów publicznych na podstawie stosunków publicznoprawnych, a nie prywatnoprawnych.
ODPOWIEDZ