fundusz pytania jestem nowa :) - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 maja 2018, 10:45

witam, jestem nowa w funduszu i kilka pytań w związku z tym:
1. jaką treść pisma piszecie do prokuratury gdy chodzi o umorzenie postępowania w sprawie uznania dłuznika alimentacyjnego za uchylającego + jakie dokumenty dołączyć w załączniku?
2. ile mamy czasy od momentu odebrania listu/domniemanego doręczenia na wydanie decyzji uchylającej a następnie na te wszystkie wnioski do prokuratury i CEPIK

z góry dzięki :)
;)
joannaaa02
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 13:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 maja 2018, 10:44

Nie bardzo rozumiem. Co umarzasz? Jeżeli umorzyłaś wobec dłużnika postępowanie w sprawie uznania go za uchylającego się, to skąd decyzja uznająca ww za uchylającego się i cała reszta?!
Grygli
Stażysta
Od: 08 lut 2017, 11:58
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 24 maja 2018, 10:51

tak mi powiedziała poprzedniczka, że mam wydać decyzje umarzająca jako czysto techniczną a potem procedura od początku czyli cek i prokuratura.

A pytanie drugie:
jaki art. z ustawy odnośnie odpowiedzi na WOUDO
;)
joannaaa02
Stażysta

Napisano: 24 maja 2018, 14:05

1. jeżeli miałaś wszczęte postępowanie w celu uznani dłużnika za uchylającego się i chcesz to postępowanie umorzyć, bo dłużnik wywiązał się z obowiązków, to owszem możesz wystawić decyzję umarzającą to postępowanie, ale po jakie licho do prokuratury to słać? Wywiązał się, postępowanie umorzone i koniec działania.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 maja 2018, 8:10

myślę że chodzi tu o sytuację kiedy już dawno jest wydana decyzja o uznaniu za uchylającego a teraz np dłużnik odmówił np podjęcia pracy proponowanej przez PUP. Faktycznie trzeba wszcząć postępowanie, następnie wydać decyzję umarzającą a później prokuratura.
W treści opisujemy sytuację i dodaję zdanie że dłużnik spełnia przesłanki do uznania go za uchylającego, ale z uwagi na to że decyzją X został już uznany, umorzono postępowanie w sprawnie.
Co do pytania drugiego - dalsze działania robimy niezwłocznie po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od alimentacji
tili
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 9:44
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/

Napisano: 25 maja 2018, 8:34

Tak przy okazji, po decyzji o umorzeniu postępowania (decyzja o uchylającym się w mocy) wysyłamy wniosek do prokuratury czy nie? ja już się pogubiłam :oops:
młoda

Napisano: 28 maja 2018, 11:48

tili dokładnie o to mi chodziło, dzięki! :)
;)
joannaaa02
Stażysta

Napisano: 28 maja 2018, 11:58

a co do drugiego pytania to chodziło mi na jaki powołujecie się artykuł w treści odpowiedzi na pismo na wniosek o udostępnienie danych, jakiś wzór o to mi chodzi ;)
;)
joannaaa02
Stażysta

Napisano: 28 maja 2018, 13:09

To organ który występuje do ciebie z wnioskiem podaje podstawę na jakiej chce pozyskać te dane, ty tylko odpowiadasz na wniosek.
Ja w zasadzie tez krótko zajmuję się postępowaniem wobec dłużników. I miałabym pytanie, może ktoś miał takie sytuacje i mógłby podpowiedzieć.
Otóż będąc oww wysłałam wniosek o podjęcie działań do owd - podjęli działania, nawet napisali do komornika o ustalenie adresu dłużnika, z którego wynikło, że adres nie jest znany , nie można go ustalić. Odesłali mi więc info, że nie są owd. Co teraz ja powinnam zrobić, skoro komornik i policja juz ustalili, że nie mogą ustalić jego adresu. :? Bo juz nie wiem, czekać aż komornik cos ustali i ktos mnie poinformuje ?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 30 maja 2018, 9:12

podpowie ktoś :) ???
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x