Jaka podstawa do wezwania wnioskodawcy do uzupełnienia wnios - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 maja 2018, 9:19

Proszę o pomoc zastępuję chwilowo osobę zajmującą się funduszem a ja nigdy nie miałam do czynienia z tym i mam przypadek że złożony został wniosek bez wszystkich wymaganych dokumentów muszę wezwać osobę do uzupełnienia a nie mogę znaleźć artykułu na podstawie którego mogę ją wezwać chyba jestem ślepa.
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Napisano: 09 maja 2018, 9:59

nie jesteś ślepa, teraz nie mozna ot tak wzywać, ja pisze tak:
w związku z art.15 ust.4a, 15a ust.5 ,oraz art.9 ust.4a ustawy z dnia 7 września 2008 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2018 r poz.554 t. j. ) ,oraz w związku z § 6 Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 lipca 2017r w sprawie sposobu i trybu postępowania, sposobu ustalania dochodu zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku, zaświadczeniach i oświadczeniach w sprawach o ustalenie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego (Dz.U. z 2017 roku poz. 1467 )

Art.15a .5. W przypadku braku możliwości samodzielnego uzyskania przez organ właściwy wierzyciela informacji, o których mowa w ust.1 pkt.1,1a i 3oraz w art.15 ust.8a pkt 1 lit a, b, e, g, h oraz m, z przyczyn nieleżących po stronie tego organu, organ właściwy wierzyciela wzywa osobę uprawnioną albo jej przedstawiciela ustawowego do przedstawienia tych informacji.”

§ 8.2. W przypadku złożenia wniosku bez wymaganych dokumentów organ właściwy wierzyciela przyjmuje wniosek i wzywa wraz z pouczeniem pisemnie wnioskodawcę do uzupełnienia brakujących dokumentów w terminie nie krótszym niż 14 dni i nie dłuższym niż 30 dni. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 09 maja 2018, 12:28

dziękuję bardzo :)
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU