Fundusz remontowy we wspólnocie mieszkaniowej.
Fundusz remontowy we wspólnocie mieszkaniowej.
Czy do wydatków za mieszkanie przyjmuje się fundusz remontowy wypłacany do wspólnoty mieszkaniowej?
Zarządca twierdzi, że nie.
Zarządca twierdzi, że nie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Fundusz remontowy we wspólnocie mieszkaniowej.
Fundusz remontowy to wydatek (prawie) jak każdy inny. Podlega porównaniu do stawki gminnej, ale jak najbardziej jest to wydatek wnioskodawcy.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Tak jest!

To niech pokaże przepis ustawy pozwalający mu na ten funduszMarioMarini pisze:Zarządca twierdzi, że nie.

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli nie wliczamy Funduszu Remontowego?
A co jeśli wcześniej Fundusz był na poziomie 60 zł, a teraz wzrósł do 250 zł? (remont dachu stąd podwyższona kwota). Przyjmuje te 250 zł jako wydatek?
A co jeśli wcześniej Fundusz był na poziomie 60 zł, a teraz wzrósł do 250 zł? (remont dachu stąd podwyższona kwota). Przyjmuje te 250 zł jako wydatek?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ani jedno, ani drugie, @Nowa_13. Wliczasz fundus remontowy, ale porównujesz (w sumie z innymi składnikami typu eksploatacja, koszty zarządu, etc.) do wysokości tzw. stawki gminnej. Przecież Ci to napisałam! Po dwa razy mam pisać? 

Witam
miałabym pytanie dotyczące funduszu remontowego... porównywanie go do tzw. stawki gminnej czyli wyliczenie jak? metry razy stawka czynszu?
czy przy mieszkaniu wlasnosciowym tez nalezy to doliczyć ?
miałabym pytanie dotyczące funduszu remontowego... porównywanie go do tzw. stawki gminnej czyli wyliczenie jak? metry razy stawka czynszu?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No tak, stawka gminna koreluje z powierzchnią. Tęże stawkę mnożymy przez powierzchnię i wtedy otrzymujemy kwotę do wstępnej orientacji.Nowa2017 pisze:Witam

Przy mieszkaniu własnościowym też. Porównać, nie doliczyć.
jezeli przy mieszkaniu w bloku stawka jest wyższa ( tak jakby z zasobu mieszkaniowego gminy) niż ta od zarządcy to liczyć wyższą?
jestem nowa a poprzedniczka nie doliczała wogole funduszu remontowego wiec stad moje pytania
jestem nowa a poprzedniczka nie doliczała wogole funduszu remontowego wiec stad moje pytania
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie. Jeżeli stawka gminna jest wyższa od tej, którą wnioskodawca płaci to nie podwyższasz jej, zostawiasz tak, jak jest.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Chyba nie do końca rozumiem jak wyliczyć ten Fundusz.
Pani (przypuszczalnie) ma powierzchnie 45 m2 stawka gminna 2,30 czyli to mnożymy rozumiem i co dalej?
Nie przyjmujemy stawek w tym wypadku za Fundusz po prostu takie jak przedstawi nam zarządca?
Pani (przypuszczalnie) ma powierzchnie 45 m2 stawka gminna 2,30 czyli to mnożymy rozumiem i co dalej?
Nie przyjmujemy stawek w tym wypadku za Fundusz po prostu takie jak przedstawi nam zarządca?
Oprócz Fundusz remontowy we wspólnocie mieszkaniowej. - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
oszczędności
Składka zdrowotna
kWh-zaokrąglenia
Kwota wydatków za ostatni miesiąc
opłata za gaz
Podzielili sie dziecmi-alimenty?
wstrzymanie decyzji
1 kWh
zaleglosci
porównanie do stawki gminnej pilne
członek rodziny zmarła co z dochodem
oświadczenia
dodatki mieszkaniowe
wywiad - papiery wartościowe, czy to dochód?
uchylenie decyzji przez sko
podstawa zerknijcie