Gaz skroplony LPG i inne bez paliwa w CEEB - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 paź 2022, 11:15

Witam, mam pytanie odnośnie dodatku na inne rodzaje ciepła czy skoro na deklaracji CEEB nie było możliwości wyboru paliw w przypadku kominków, kotłów gazowych i im podobnych, to czy przeprowadzacie jakąś dodatkową weryfikację w tym zakresie np. pobierając od stron stosowne oświadczenia lub dokumenty?
sylwiak019
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 19:56
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 14 paź 2022, 12:49

Jak bardzo mamy wnikać w deklaracje CEEB, czy samo użytkowanie (eksploatacja) jest brana przy ocenie i rodzaj stosowanego paliwa jeśli takowy jest w deklaracji. Np. facet ma zwykły kominek bez płaszcza wodnego zasilanego drewnem kawałkowym i oznacza go na wniosku jako główne źródło ciepła, mimo iż ma ogrzewanie elektryczne jak twierdzi tylko wyłacznie jako dodatek, a w CEEB widnieje Kominek wyłącznie w użyciu i Ogrzewanie elektryczne w użyciu CO + CWU. Tylko kominek z płaszczem wodnym mógłby być z funkcją C.O. Więc jak to byście ocenili? Przyznanie? Dodatkowe wyjaśnienia? Bo dla mnie jako człowieka też jest wątpliwe, że głównie ogrzewa dom jednym kominkiem bez rozprowadzenia ciepła na grzejniki. I stąd wynika moje pytanie jak daleko mamy sięgać z weryfikacją, aby właściwie orzec.
sylwiak019
Praktykant

Napisano: 14 paź 2022, 15:44

Bardzo proszę o pomoc :cry: ;)
sylwiak019
Praktykant

Napisano: 17 paź 2022, 10:32

Z mojego punktu widzenie nie interesuje nas to czy jest co i cwu, ważne, że jest eksploatowany. To klient składając wniosek oświadcza co jest jego głównym źródłem ogrzewania. W deklaracji ceeb nie ma czegoś takiego jak główne źródło ogrzewania.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x