Witam, mam pytanie odnośnie dodatku na inne rodzaje ciepła czy skoro na deklaracji CEEB nie było możliwości wyboru paliw w przypadku kominków, kotłów gazowych i im podobnych, to czy przeprowadzacie jakąś dodatkową weryfikację w tym zakresie np. pobierając od stron stosowne oświadczenia lub dokumenty?
Jak bardzo mamy wnikać w deklaracje CEEB, czy samo użytkowanie (eksploatacja) jest brana przy ocenie i rodzaj stosowanego paliwa jeśli takowy jest w deklaracji. Np. facet ma zwykły kominek bez płaszcza wodnego zasilanego drewnem kawałkowym i oznacza go na wniosku jako główne źródło ciepła, mimo iż ma ogrzewanie elektryczne jak twierdzi tylko wyłacznie jako dodatek, a w CEEB widnieje Kominek wyłącznie w użyciu i Ogrzewanie elektryczne w użyciu CO + CWU. Tylko kominek z płaszczem wodnym mógłby być z funkcją C.O. Więc jak to byście ocenili? Przyznanie? Dodatkowe wyjaśnienia? Bo dla mnie jako człowieka też jest wątpliwe, że głównie ogrzewa dom jednym kominkiem bez rozprowadzenia ciepła na grzejniki. I stąd wynika moje pytanie jak daleko mamy sięgać z weryfikacją, aby właściwie orzec.
Z mojego punktu widzenie nie interesuje nas to czy jest co i cwu, ważne, że jest eksploatowany. To klient składając wniosek oświadcza co jest jego głównym źródłem ogrzewania. W deklaracji ceeb nie ma czegoś takiego jak główne źródło ogrzewania.