gaz w razie samoobrony
gaz w razie samoobrony
Mam pytanie.
Czy w sytuacji zagrożenia życia (bardzo niebezpieczy wychowanek w placówce-brak mozliwości umieszczania w innnym ośrodku, pojawiajace się sytuacje zagrażajace życiu wychowawców-kopania, rzucania przedmiotami, uderzanie w twarz, użycie noża) mogę uzyć gaz dla samoobrony??
Czy w sytuacji zagrożenia życia (bardzo niebezpieczy wychowanek w placówce-brak mozliwości umieszczania w innnym ośrodku, pojawiajace się sytuacje zagrażajace życiu wychowawców-kopania, rzucania przedmiotami, uderzanie w twarz, użycie noża) mogę uzyć gaz dla samoobrony??
Re: gaz w razie samoobrony
Taaaaaaak, tylko przedtem wypełnij wszystkie papiery,, ułóż opowiadanie co placówka zrobiła by mu pomóc. Co drugi dzień do sądu o jego zachowaniach.
Gaz nie jest przewidziany jako środek przymusu bezposredniego- to po pierwsze, a po drugie w POW wygodę takich środków się nie przewiduje.
Rzucał nożem w wychowawców? I nic, żadnego postępowania karnego? Policja wie? A ile ma lat
Gaz nie jest przewidziany jako środek przymusu bezposredniego- to po pierwsze, a po drugie w POW wygodę takich środków się nie przewiduje.
Rzucał nożem w wychowawców? I nic, żadnego postępowania karnego? Policja wie? A ile ma lat
Wychowanek ma juz prawie 13. Wiec syt. moze sie nieco zmieni:)
Aaaa, to wy jesteście specjalistyczno terapeutyczna placówka, tak?
Rozumiem, że "choroba psychiczna" zdiagnozowana jest przez wychowawców
bo o ile się orientuję u dzieci chorób psychicznych się nie rozpoznaje.
U nas w podobnych sytuacjach stosowaliśmy holding wobec wychowanka. Niestety nie zawsze było to możliwe, często ze względów marnych warunków kondycyjnych kadry.
Policja, pogotowie i notatka do sądu w takich sytuacjach zawsze.
Nie ryzykowałabym ze stosowaniem środków przymusu bezpośredniego...

U nas w podobnych sytuacjach stosowaliśmy holding wobec wychowanka. Niestety nie zawsze było to możliwe, często ze względów marnych warunków kondycyjnych kadry.
Policja, pogotowie i notatka do sądu w takich sytuacjach zawsze.
Nie ryzykowałabym ze stosowaniem środków przymusu bezpośredniego...
To straszne ,że instytucje wspierające milczązamiastpomagać i to w trybiepilnym.Niestety tak bywa coraz częściej.Musi się coś poważnego stać żeby była reakcja sądu.
Aumnie polegało to na wykręcaniu rąk dziecku do tyłu i trzymaniu aż się uspokoi.Zalecenie psychologa.Zgroza.Miałam ztym problem natury moralnej.Dziecko kikluletnie, upośledzone.
nie wolno, bo to jeden z elementów przymusu bezpośredniego (przytrzymanie) który nie jest przewidziany do stosowania w POW.Maria Gm pisze:Aumnie polegało to na wykręcaniu rąk dziecku do tyłu i trzymaniu aż się uspokoi.Zalecenie psychologa.Zgroza.Miałam ztym problem natury moralnej.Dziecko kikluletnie, upośledzone.
Bo ustawodawca rozumie to tak, ze gdyby w POW było dziecko wymagające stosowania środków przymusu, to nie powinno być w pow. Bo w pow sa takie dzieci które tych środków nie wymagają
Oprócz gaz w razie samoobrony - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
co z tymi alimentami?
piecza zastępcza
Art. 95
odpłatość za placówki
zajęcia pozalekcyjne .... i bezpieczeństwo?
żywienie
likwidacja centrów administracyjnych
koniec wakacji
jak pzrenieść pracownika z jednej placówki do drugiej
Z jakich środków utrzymywane są placówki socjalizacyjne?
Potrzeby materialne placówek
Awans zawodowy
Co zrobić z leniwą koleżanką?
Co z wychowankiem na ucieczce jeśli chce popełnić samobójstw
Opłata za placówkę
Zarządca majątkiem wychowanka