gaz w razie samoobrony

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
Edytaa

gaz w razie samoobrony

Post autor: Edytaa »

Mam pytanie.
Czy w sytuacji zagrożenia życia (bardzo niebezpieczy wychowanek w placówce-brak mozliwości umieszczania w innnym ośrodku, pojawiajace się sytuacje zagrażajace życiu wychowawców-kopania, rzucania przedmiotami, uderzanie w twarz, użycie noża) mogę uzyć gaz dla samoobrony??
mmariusz

Re: gaz w razie samoobrony

Post autor: mmariusz »

Taaaaaaak, tylko przedtem wypełnij wszystkie papiery,, ułóż opowiadanie co placówka zrobiła by mu pomóc. Co drugi dzień do sądu o jego zachowaniach.
Gaz nie jest przewidziany jako środek przymusu bezposredniego- to po pierwsze, a po drugie w POW wygodę takich środków się nie przewiduje.
Rzucał nożem w wychowawców? I nic, żadnego postępowania karnego? Policja wie? A ile ma lat
Edytaa

Wychowanek ma juz prawie 13. Wiec syt. moze sie nieco zmieni:)
Edytaa

I jest chory psychicznie!!
mmariusz

Aaaa, to wy jesteście specjalistyczno terapeutyczna placówka, tak?
zazu

Post autor: zazu »

Rozumiem, że "choroba psychiczna" zdiagnozowana jest przez wychowawców ;) bo o ile się orientuję u dzieci chorób psychicznych się nie rozpoznaje.
U nas w podobnych sytuacjach stosowaliśmy holding wobec wychowanka. Niestety nie zawsze było to możliwe, często ze względów marnych warunków kondycyjnych kadry.
Policja, pogotowie i notatka do sądu w takich sytuacjach zawsze.
Nie ryzykowałabym ze stosowaniem środków przymusu bezpośredniego...
ewag

Post autor: ewag »

To straszne ,że instytucje wspierające milczązamiastpomagać i to w trybiepilnym.Niestety tak bywa coraz częściej.Musi się coś poważnego stać żeby była reakcja sądu.
Edytaa

Na czym miałby polegać ten holding???:)
Maria Gm

Post autor: Maria Gm »

Aumnie polegało to na wykręcaniu rąk dziecku do tyłu i trzymaniu aż się uspokoi.Zalecenie psychologa.Zgroza.Miałam ztym problem natury moralnej.Dziecko kikluletnie, upośledzone.
mmariusz

Maria Gm pisze:Aumnie polegało to na wykręcaniu rąk dziecku do tyłu i trzymaniu aż się uspokoi.Zalecenie psychologa.Zgroza.Miałam ztym problem natury moralnej.Dziecko kikluletnie, upośledzone.
nie wolno, bo to jeden z elementów przymusu bezpośredniego (przytrzymanie) który nie jest przewidziany do stosowania w POW.
Bo ustawodawca rozumie to tak, ze gdyby w POW było dziecko wymagające stosowania środków przymusu, to nie powinno być w pow. Bo w pow sa takie dzieci które tych środków nie wymagają
ODPOWIEDZ