Zarządca majątkiem wychowanka

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
Kazik

Zarządca majątkiem wychowanka

Post autor: Kazik »

Witam! Czy ktoś mógłby mi napisać na czym polega funkcja zarządcy majątku wychowanka (chodzi o alimenty które podopieczny otrzymuje od rodzica) i udzielić niezbędnych wskazówek żeby nie mieć później przez to problemów? Bardzo proszę, bo nigdy z tym się nie spotkałem, a dyrektor zgłosił mnie do Sądu jako chętnego.Z góry dziękuję.
lex

Re: Zarządca majątkiem wychowanka

Post autor: lex »

kurator majątkowy, kasa najlepiej na lokacie bankowej, sprawozdania do sądu co pół roku albo co rok zależy jak sąd postanowi. Wszelkie wydatki z lokaty za zgodą sądu. Potem do pełnoletności uskładasz grubą kasę,podopieczny powie że się usamodzielnia i masz obowiązek mu ją oddać. obowiązkowo za pokwitowaniem.
Mojemu podopiecznemu przez 6 lat uskładało się prawie 37 tys. Rozeszło się w trzy miesiące. ale zmam też pozytywne przypadki.
powodzenia
kazik

Post autor: kazik »

Do lex bardzo proszę powiedz mi, czy takiego kuratora zgłasza dyrektor placówki bez zgody i wiedzy pracownika placówki czy wychowawca tak jak ja pisze zgodę i podpisuje osobiście?
Czy jezeli wychowanek przychodzi z innej placówki to czy poprzedni kurator nie
zoobowiązany jest przekazać nowemu kuratorowi sprawozdanie, rozliczenie?
Gość

Post autor: Gość »

Do kazik
nikt do tego nie może cię zmusić. To jet dobrowolne.Bez rozliczenia poprzednika w życiu nie zgodził bym się .
Anyks

Post autor: Anyks »

Byłem takim kuratorem. Po pierwsze tylko za twoją zgodą nikt nie zmusi Cię do pełnienia takiej odpowiedzialnej funkcji. Pieniądze składałem z alimentów na konto które było na moje nazwisko specjalnie założone do tego takie oszczędnościowe . każdą niezbędna potrzebę dziecka zaspokajalem z tej kasy , opłata wycieczek kupno laptopa, i rzeczy niezbędne na które placówki nie było stać(bez powiadamiania sądu) a reszta leżała na koncie. Na każdy wydatek paragon kserowalem lub faktura. Zgodę sądu trzeba mieć tylko w prZypadku jakiś wartosciowszych rzeczy. Z każdej złotówki rozliczalem się przed sądem w sprawozdaniu raz na pół roku. Po zmianie placówki złoŻyłem do sądu wniosek o zmianę kuratora , w nowej znalazł się inny pracownik który przejął majątek. Przelalem kasę (uzbierało się 12tyś) na konto nowej placówki i wsio.
Gość

Post autor: Gość »

i to wszystko robiłeś w swoim wolnym czasie i za dziękuje..... :lol:
ewag

Post autor: ewag »

Witam, mam pytanie do osób, które były lub są kuratorami majątkowymi, amianowicie czy podpisywały jakąś zgodę zostania kuratorem, czy były na sprawie i deklarowały chęć objęciafunkcji, kiedy otrzymały ostatnie rozliczenie od poprzednika w sądzie czy już po uzyskaniu postanowienia sądu.? Bardzo proszę napiszcie
Damiantbg

Post autor: Damiantbg »

Sąd mnie osobiście pytał podczas orzekania w sprawie
ewag

Post autor: ewag »

Dzięki za odpowiedz i proszę wypowiedz się, co Ty o tym sądzisz.Na rozprawie nie byłam, nic nie podpisywałam, rozliczenia nie mam, postanowienie jest .Proszę o wypowiedź co w tym przypadku, jak to interpretować, a dodam, że zgłosił mnie dyrektor, który nie kazał mi na sprawę jechać
Damiantbg

Post autor: Damiantbg »

zapytaj bezpośrednio dyrektora, czemu podjął decyzję wskazując ciebie, może dlatego że jesteś bezpośrednim wychowawcą dziecka. Rozmywa mi się również wiedza dotycząca czy jest to kuratela, czy jest to orzeczenie sądu dotyczące zasądzenia alimentów. bo są to dwie różne rzeczy.
Przy kurateli składasz sprawozdania do Sądu, przy alimentach nadzorujesz w jaki sposób wydatkowane są finanse które są tylko i wyłącznie dziecka a to już w moim przekonaniu spraw pracy indywidualnej z dzieckiem i to jest obowiązek wychowawcy.
ODPOWIEDZ