Co robicie w sytuacji, gdy po wszczęciu postępowania w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych okazuje się komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne krócej niż 6 miesięcy i wówczas nie wyda zaświadczenia czy dłużnik w okresie ostatnich 6 m-cy wywiązywał się z zobowiązań alimentacyjnych? Umorzyć postępowanie? Jeśli tak to w oparciu o jaki art.?
Umarza sie wówczas postepowani gdyz ustawa mówi jasno o 6 miesiącach a gdy nie ma tych 6 miesięcy to nie możemy. Pomysleć logicznie, e taki chłopina może nam zaskarżyć decyzje właśnie tym, że nie minęło jescze 6 miesięcy6......
dla mnie bez sensu:) zawiesilabym postepowanie (moze) gdyby ali menty zasadzone byly dopiero od dwoch miesiecy i w tych dwoch miesiacach dluznik placilby co najmniej 50 %...ale jesli nie placil ile trzeba w ostatnich dwoch to dla mnie znaczy,mze nawet gdyby teraz przez nastepne 4 placil to i tak nie spelnilby warunku aby nie wydac mu decyzji o uznaniu go za uchylajacego...nie placil od momentu kiedy ma zasadzone i wydaje mi sie,ze wystarczy nawet te dwa miesiace bezskutecznej egzekucji kiedy nie wywiazuje sie w 50% zeby uznac,ze sie uchyla..nie wydaje sie decyzji tylko w tym jednym okreslonym przypadku - kiedy przez 6 miesiecy placil...a tu jak byk widac,ze przez 6 nie placil:D wiec decyzje nalezy wydac skoro uniemozliwa itd
zapomniałaś Szanowna Pani o jeszcze jednym przypadku (wprawdzie rzadkim, ale jednak). Dłużnik w okresie tych paru miesięcy spłaci wszystko i nie będzie dłużnikiem.