Gdy nie ma 6 miesięcy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 02 wrz 2013, 13:11

Co robicie w sytuacji, gdy po wszczęciu postępowania w sprawie uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych okazuje się komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne krócej niż 6 miesięcy i wówczas nie wyda zaświadczenia czy dłużnik w okresie ostatnich 6 m-cy wywiązywał się z zobowiązań alimentacyjnych? Umorzyć postępowanie? Jeśli tak to w oparciu o jaki art.?
~Pati

Napisano: 07 sty 2014, 17:15

podbijam temat, co robić jak dłuznik ma zasądzone alimenty od sierpnia, a zrobiłam wszczęcie dot uchylania się? Nie ma jeszcze 6 m-cy...
~aga

Napisano: 08 sty 2014, 13:21

ja tez podbijam temat. Mądre głowy prosze podzielcie sie doswiadczeniem zawodowym prosimy!
~Ewa 1

Napisano: 08 sty 2014, 16:19

Umarza sie wówczas postepowani gdyz ustawa mówi jasno o 6 miesiącach a gdy nie ma tych 6 miesięcy to nie możemy. Pomysleć logicznie, e taki chłopina może nam zaskarżyć decyzje właśnie tym, że nie minęło jescze 6 miesięcy6......
~Magda

Napisano: 08 sty 2014, 16:26

jakie umarza?
Zawiesza się postępowanie do czasu rozstrzygnięcia 6 miesięcznej bezskuteczności
~Elmer

Napisano: 08 sty 2014, 17:11

dla mnie bez sensu:) zawiesilabym postepowanie (moze) gdyby ali menty zasadzone byly dopiero od dwoch miesiecy i w tych dwoch miesiacach dluznik placilby co najmniej 50 %...ale jesli nie placil ile trzeba w ostatnich dwoch to dla mnie znaczy,mze nawet gdyby teraz przez nastepne 4 placil to i tak nie spelnilby warunku aby nie wydac mu decyzji o uznaniu go za uchylajacego...nie placil od momentu kiedy ma zasadzone i wydaje mi sie,ze wystarczy nawet te dwa miesiace bezskutecznej egzekucji kiedy nie wywiazuje sie w 50% zeby uznac,ze sie uchyla..nie wydaje sie decyzji tylko w tym jednym okreslonym przypadku - kiedy przez 6 miesiecy placil...a tu jak byk widac,ze przez 6 nie placil:D wiec decyzje nalezy wydac skoro uniemozliwa itd
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2014, 17:15

zapomniałaś Szanowna Pani o jeszcze jednym przypadku (wprawdzie rzadkim, ale jednak). Dłużnik w okresie tych paru miesięcy spłaci wszystko i nie będzie dłużnikiem.
~Elmer

Napisano: 08 sty 2014, 17:20

wtedy uchyle decyzje;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2014, 17:23

a biedny dłużnik ma niezasłużenie przez parę miesięcy bez prawka jeździć?
nie bardzo to zgodne nie tylko z naszą ustawą ale nawet i z kpa
~Elmer

Napisano: 08 sty 2014, 17:32

no biedny biedny:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]