nie wiem Elmer czemu sie nabijasz???????
art.7 kpa nakazuje dokładne wyjaśnienie sprawy.
oczywiście nie wszedzie ale tam gdzie mam wątpliwość i nie jestem do końca przekonana mam prawo zażądać dwu wywiadów. Jak je porównam to widze jak wygląda ta opieka ...... jak często synalek zagląda do mamusi czy wnusio do babci..... co robi przy chorym i czy ta opieka jest właściwa, wystarczająca.
Nadmieniam ,że projekt nowelizacji ustawy precyzuje sprawę wywiadów.
muszę mieć pewność jak sprawowana jest opieka, już tu kiedyś pisałam, u wnioskodawcy super, grube dywany a chory leży w zimnie, niedożywiony a później afera ,,gdzie była opieka?\'\'
pewność pewnością..... ale jak pracownik socjalny wejdzie do takiej zaniedbanej babci to może przynajmniej da to rodzince do myślenia ,że ludzie to widzą.Pracownik ma prawo zwrócić uwage rodzinie na złe warunki mieszkaniowe czy higieniczne.Ma prawo w ramach pracy socjalnej do wizytacji takiej rodziny.Dobrze jak przynajmniej jednej osobie byt sie polepszy.
pracownik socjalny to nie gosposia i nie musi zakasywać rękawów.....ma pokazać palcem rodzince kto i co ma zrobić , przypilnować, ewentualnie wyciągnąc konsekwencje