Gdzie wysłać decyzję - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 lut 2017, 11:16

Wnioskodawca przebywa obecnie w zakładzie karnym, nie sprawuje faktycznej opieki nad dzieckiem. Partnerka (matka dziecka) złożyła oświadczenie o przebywaniu partnera w zakładzie karnym i nie sprawowaniu opieki. Poprosiła również o ty by to ona mogła pobierać 500 na dziecko. Muszę uchylić decyzję. Wysłałam na potwierdzenie wniosek o udostępnienie danych do zakładu karnego.
Teraz mam pytanie gdzie wysłać zawiadomienie o wszczęciu i decyzję?
Wydaje mi się że powinnam do zakładu karnego? Co o tym myślicie?
Od marca matka by mogła składać wniosek.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 15 lut 2017, 11:34

Samo oświadczenie matki dziecka nic nie daje. Nie możesz na tej podstawie uchylić decyzji. Stroną postępowania jest facet, wiec to z nim musisz wyjaśnić sprawę. Wezwij do złożenia wyjaśnień. Jednocześnie możesz wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do zakładu karnego.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 lut 2017, 11:43

Sipera pisze:Samo oświadczenie matki dziecka nic nie daje. Nie możesz na tej podstawie uchylić decyzji. Stroną postępowania jest facet, wiec to z nim musisz wyjaśnić sprawę. Wezwij do złożenia wyjaśnień. Jednocześnie możesz wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do zakładu karnego.
To już zrobiłam dostałam odpowiedź że przebywa.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 15 lut 2017, 12:16

Sipera pisze:Samo oświadczenie matki dziecka nic nie daje. Nie możesz na tej podstawie uchylić decyzji. Stroną postępowania jest facet, wiec to z nim musisz wyjaśnić sprawę. Wezwij do złożenia wyjaśnień. Jednocześnie możesz wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych do zakładu karnego.
po co wzywac skoro facet siedzi w ZK, jedynie pismo do ZK o przebywaniu od kiedy i tyle do uchylenia
masterm

Napisano: 15 lut 2017, 12:43

A jak myślicie czy powinnam mu uchylić już od lutego (nie poszły wypłaty) i matka może już w tym miesiącu dostać. Czy dopiero od marca???
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 15 lut 2017, 12:45

oko12 pisze:
To już zrobiłam dostałam odpowiedź że przebywa.
W takim razie wysyłasz wszczęcie postępowania w sprawie do gościa na adres zakładu karnego. Dasz mu 7 dni na wypowiedzenie się. Jak się nie odezwie uchylasz decyzję i po ptokach.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 lut 2017, 14:10

oko12 pisze:A jak myślicie czy powinnam mu uchylić już od lutego (nie poszły wypłaty) i matka może już w tym miesiącu dostać. Czy dopiero od marca???
Jak byście zrobili???
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 lut 2017, 9:17

Elmer czy mógłbyś mi coś podpowiedzieć...co byś zrobił???
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 lut 2017, 9:34

Ja uchyliłabym od 1 marca, wstecz to chyba nie bardzo można. A aktualnie kto bierze kasę? Ojciec przecież nie sprawuje opieki i dziecko nie jest na jego utrzymaniu.
Gość

Napisano: 08 cze 2017, 10:55

Witam na jakie artykuły się Pani powołała i od kiedy Pani uchyliła?
mam bardzo podobną sytuacje :)
sssasss
Praktykant
Od: 23 lis 2016, 11:29
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x