GIODO - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 wrz 2015, 14:49

Witam, mam pytanie dot. zgłoszenia KDR do GIODO, chodzi mi o część E,
Zbiór danych osobowych jest prowadzony:
a)
* centralnie,
* w architekturze rozproszonej,

b)
* wyłącznie w postaci papierowej,
* z użyciem systemu informatycznego,

c)
* z użyciem co najmniej jednego urządzenia systemu informatycznego służącego do przetwarzania danych osobowych połączonego z siecią publiczną (np. Internetem),
* bez użycia żadnego z urządzeń systemu informatycznego służącego do przetwarzania danych osobowych połączonego z siecią publiczną (np. Internetem).

Czy należy zaznaczyć system informatyczny czy tylko papierowy, bo już zgłupiałam. Być może jest to banalne pytanie ale proszę o odpowiedź.
sylwia001
Praktykant
Od: 06 lut 2015, 13:51
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 7:59

Zaznaczyłam:
a) centralnie
b) wyłącznie w postaci papierowej
c) z użyciem co najmniej jednego urządzenia systemu informatycznego ......................
Z tym, że w części B mam zaznaczone powierzenie przetwarzania danych w drodze umowy, ponieważ wójt zlecił do ops, mamy też sporządzoną umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych pomiędzy wójtem, kierownikiem ops i mną
~gosiab

Napisano: 16 wrz 2015, 8:08

a) centralnie
b) z użyciem systemu informatycznego (dlatego że baza danych również występuje w naszym programie, to że jest to strona internetowa wcale nie oznacza że nie jest to system informatyczny)
c) z użyciem co najmniej...
zozole

Napisano: 16 wrz 2015, 10:32

zozole pisze:a) centralnie
b) z użyciem systemu informatycznego (dlatego że baza danych również występuje w naszym programie, to że jest to strona internetowa wcale nie oznacza że nie jest to system informatyczny)
c) z użyciem co najmniej...

Dokładnie gosiab niestety żle zaznaczyła
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 13:24

zgłoszenie do giodo zrobiłam w sierpniu 2014r. i jak do tej pory nie dostałam pisma, że jest coś nie tak. Jak przyślą to poprawię i odeślę
~gosiab

Napisano: 16 wrz 2015, 15:34

~gosiab pisze:zgłoszenie do giodo zrobiłam w sierpniu 2014r. i jak do tej pory nie dostałam pisma, że jest coś nie tak. Jak przyślą to poprawię i odeślę
Nie przyślą bo oni tego tam ei sprawdzają, co najwyżej przy jakiejś kontroli ktoś sie może doczepić :P dlatego tez napisałem informacje , że zle zaznaczyła, zawsze lepiej wiedzieć jaką wymówkę przygotować, w wielu wnioskach idzie full błędów sam sie keidys na tym złapałem :)
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 13:25

Zgodnie z art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny administratorami danych osobowych przetwarzanych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z w/w ustawy są wójt/prezydent/burmistrz oraz minister właściwy do spraw rodziny i w związku z tym tylko powyższe podmioty są zobowiązane do zgłoszenia zbioru do rejestracji GIODO. Mam takie wyjaśnienie z biura GIODO. GOPS nie zgłasza, nawet jak jest realizatorem zadań niniejszej ustawy.
KaPi
Praktykant
Od: 28 lis 2013, 16:15
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 14:36

KaPi pisze:Zgodnie z art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2014r. o Karcie Dużej Rodziny administratorami danych osobowych przetwarzanych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z w/w ustawy są wójt/prezydent/burmistrz oraz minister właściwy do spraw rodziny i w związku z tym tylko powyższe podmioty są zobowiązane do zgłoszenia zbioru do rejestracji GIODO. Mam takie wyjaśnienie z biura GIODO. GOPS nie zgłasza, nawet jak jest realizatorem zadań niniejszej ustawy.
Tutaj nie chodź io t okto zgłasza czy nei zgłasza bo wniosek i tak przygotuje ops tylko podpis burmistrza musi być :P
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2015, 8:46

Nie zgadzam się z Tobą naitsyrk85 - w GIODO sprawdzają. Jak wysyłaliśmy zbiór z dodatku mieszkaniowego, energetycznego i funduszu alimentacyjnego oraz dłużników alimentacyjnych to przysłali pismo, że źle zaznaczyliśmy. Wysłaliśmy w maju, a pismo przysłali w lipcu. Więc nie mów,że nie sprawdzają.
~gosiab

Napisano: 21 wrz 2015, 9:02

~gosiab pisze:Nie zgadzam się z Tobą naitsyrk85 - w GIODO sprawdzają. Jak wysyłaliśmy zbiór z dodatku mieszkaniowego, energetycznego i funduszu alimentacyjnego oraz dłużników alimentacyjnych to przysłali pismo, że źle zaznaczyliśmy. Wysłaliśmy w maju, a pismo przysłali w lipcu. Więc nie mów,że nie sprawdzają.

Tak ale uwierz mi naprawdę nie wszystkie :) ogólne pozycje tak ale jak juz wprowadzisz jakąs podstawę prawna z kosmosu nik na to nie zwraca uwagi...

nawet w zgłoszeniu MPiPS o KDR był początkowo błąd zostało to już chyba sprostowane
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x