konto na ePUAP - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 wrz 2015, 10:14

Dostałam pismo w sprawie mozliwości skladania wniosków przez platformę ePUAP. i nie rozumiem do konca o co chodzi. Czy my mamy udostępnic konto na platformie wnioskodawcom, żeby sami mogli składać wnioski?
dorotam

Napisano: 17 wrz 2015, 11:35

Ale jaki pismo? więcej sczegółów?

Sprawa wygląda tak, że ogólnie każdy urząd powinien mieć od lipca 2014 elektroniczną skrzynkę podawczą to jedna sprawa... i gdyby klient przez taką skrzynkę złożył wniosek musimy go przzyjąc w skali kraju jeszcze takiej sytuacji nei było...

Druga sprawa co do KDR, to od 1 stycznia 2016 będzie możliwość wnioskowania elektronicznego będzie to połączone z nowym systemem który jest przygotowywany przez MPiPS, wnioskowanie prawdopodobnie przez portal emp@tia, autoryzacja wniosku za pomocą darmowego profilu zaufanego, który zakłada sei przez ePUAP lub płatnego podpisu kwalifikowanego
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 14:53

W piśmie tym jest napisane ze na ePUAP zostal zamieszczony wzor wniosku o przyznanie KDR i że mając powyższe na uwadze istnieje możliwośc skladania wnioskow drogą elektroniczna, pod warunkiem posiadania przez obywatela konta użytkownika na ePUAP. " Należy jednak zaznaczyc, że powyższa usługa będzie możliwa do realizacji jedynie do konca 2015 oraz pod warunkiem udostepnienia jej przez gmine"
Ja to zrozumiłam tak, że dopiero teraz klient może złozyc wniosek przez ePUAP ( bo udostępnili wniosek) pod 2 warunkami że będzie mial konto użytkownika na ePUAP i że my e usługę udostępnimy. Tylko nie wiem jak to udostepnic i czy to obowiązek? Od nowego roku będzie nowy ogólnodostępny portal do składania wniosków a ta możliwośc jest tylko chwilowa.
dorotam

Napisano: 17 wrz 2015, 16:19

no to teraz juz wszystko wiemy... zrobili tak bo tak jak pisalimsy od 1.01.2016 bedzie oficjalna możliwość składania wniosków przez portal, jednak juz od 1.01.2015 w ustawie zapisane było,ze istnieje możliwość wnioskowania elektronicznego co w żaden prosty sposób nei było do zrealizowania, no oczywiscie klient mógł przysłać wniosek pismem ogólnym dołączając ska oryginalnego wniosku i załączniki i podpisując profilem zaufanym i musielibyśmy to przyjąć, jednak nikt w kraju tego nei uczynił...

od lipca 2014 istnieje prawny obowiązek posiadania elektronicznej skrzynki podawczej, jeżeli macie ją n epuap, czyli macie tam założone konto jednostki z repozytorium dokumentów będzie można zatem dodać nowy dokument, juto sprawdzę czy jest to możliwe...
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 22:45

Sprawdziłem jeszcze dzisiaj i tak rzeczywiscie jest na ePUAP opublikowany wzór wniosku

ID wzoru: 2530
Nr wzoru: 2015/07/24/2530
Data publikacji: 24.07.2015
Czy aktualny: T
Nazwa instytucji: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Dotyczy: Wzór wniosku o przyznanie karty dużej rodziny lub wydanie duplikatu karty dużej rodziny (KDR)
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 11:08

Dzieki naitsyrk85. Mamy konto na ePUAP, sprawdziłam jest wniosek tylko w jaki sposób można go udostępnic? I czy trzeba go udostępnić?
dorotam

Napisano: 18 wrz 2015, 11:23

Ja raczej nie będę udsotępniał :) tym bardizej że od stycznia bedzie to realizowane przez inny portal :)

żeby dodać trzeba wejsc w ustawienia i administracja budowanie usług :) ale instrukcje za duzo Wam nei przewidzą jak to zrobić
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 13:00

Też myslalam, że nie ma sensu udostępniac na pare miesiecy. A z ePUAPem nie miałam wcześniej styczności stąd tyle pytań. Jeszcze raz dzieki naitsyrk85 za odpowiedzi.
dorotam

Napisano: 01 gru 2015, 16:10

A czy ktoś może mi powiedzieć jakie takiego gotowego formularz az CRD epuap mogę użyć przy tworzeniu i udostępnianiu swojej usługi. Pani oraz Pan z infolinii zarzekają się że muszę zbudować formularz samodzielnie od podstaw podpiąć do usługi i udostępnić w swojej jednostce... To w takim razie po co jest Centralne Repozytorium Dokumentów !?
sil

Napisano: 01 gru 2015, 17:01

sil pisze:... To w takim razie po co jest Centralne Repozytorium Dokumentów !?

Wiele razy zadaję sobie to pytanie :) tez dostałem takie odpowiedzi
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x