Gogel-mogel wszystko na raz - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 wrz 2021, 8:36

Pan złożył wniosek o świadczenie wychowawcze, w trakcie postepowania ustalono, iż wnioskodawca jest po rozwodzie i w dodatku ma ograniczono władze rodzicielską. Świadczenie na to dziecko pobiera matka. Wszczęto postępowanie wyjaśniające podczas którego Pani droga mailową oświadczyła iż od dwóch miesięcy dziecko nie przebywa przy niej i opiekę faktycznie sprawuje ojciec. W oświadczeniu podała również, iż przebywa w celu zarobkowym w Niemczech. Jak w takim przypadku mam postępować? Z jednej strony potwierdzony fakt nie sprawowania opieki z drugiej przepisy o koordynacji, a z trzeciej strony ojciec sprawuje opiekę ale ma ograniczoną władzę rodzicielską.
amigooo
Referent
Od: 12 cze 2018, 12:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 wrz 2021, 8:51

Sprawa jest prosta :Wystąpić o ustalenie okresów koordynacji , a po ustaleniu Pani uchylić i wysłać Wojewodzie niech sie martwi , a Pana wniosek od razu przekazac Wojewodzie. i koniec problemu :)
AniaBaj
Praktykant
Od: 13 lut 2020, 10:47
Zajmuję się: ops 500+

Napisano: 24 wrz 2021, 9:10

AniaBaj pisze:
24 wrz 2021, 8:51
Sprawa jest prosta :Wystąpić o ustalenie okresów koordynacji , a po ustaleniu Pani uchylić i wysłać Wojewodzie niech sie martwi , a Pana wniosek od razu przekazac Wojewodzie. i koniec problemu :)
No właśnie też tak sobie myślałem, tylko kwestia tego, że teoretycznie mam Pani cały czas wypłacać świadczenie do czasu ustalenia koordynacji, po mino tego, że wiem na pewno że od sierpnia 2021 Pani już świadczenie się nie należy ponieważ nie sprawuje opieki. Czy jest możliwość jakoś wstrzymać lub cokolwiek zrobić żeby nie rosły świadczenia n/p? Pani jest taka że w życiu tego nie odda, szczególnie biorąc pod uwagę fakt że do kraju wracać nie zamierza
amigooo
Referent

Napisano: 24 wrz 2021, 9:15

no cóż- jeżeli jest możliwość niech złoży wniosek o wstrzymanie (nawet e-mail) i wtedy do czasu uchyłki postanowieniem wstrzymać wypłate, a jeżeli nie to bym i tak postanowieniem wstrzymała z uwagi na przyznanie sie do niesprawowania opieki i brak wspólnego zamieszkania art 4 ust 2 pkt.1 chociaż to już troszeczke nadinterpretacja ale nie ma innej możliwości , świadomie wypłacając nienalezne narażamy się na naruszenie dyscypliny finansów
AniaBaj
Praktykant

Napisano: 24 wrz 2021, 9:58

dziękuje bardzo
amigooo
Referent

Napisano: 24 wrz 2021, 10:56

AniaBaj pisze:
24 wrz 2021, 9:15
no cóż- jeżeli jest możliwość niech złoży wniosek o wstrzymanie (nawet e-mail) i wtedy do czasu uchyłki postanowieniem wstrzymać wypłate, a jeżeli nie to bym i tak postanowieniem wstrzymała z uwagi na przyznanie sie do niesprawowania opieki i brak wspólnego zamieszkania art 4 ust 2 pkt.1 chociaż to już troszeczke nadinterpretacja ale nie ma innej możliwości , świadomie wypłacając nienalezne narażamy się na naruszenie dyscypliny finansów
Podczas robienia postanowienia wynikała kolejna zagwozdka, gdzie mam wysłać to postanowienie? Mam adres na wniosku, mam oświadczenie mailowe że prze przebywa w Niemczach (bez szczegółów) i mam wywiad środowiskowy pracownika socjalnego że pod adresem podanym na wniosku dana osoba nie przebywa i obecnie mieszkają tam całkiem inne osoby. To gdzie mam wysłać postanowienie jak teoretycznie nie mam adresu?
amigooo
Referent

Napisano: 05 paź 2021, 13:16

Skuteczne doręczenie, ostatni znany adres organowi a zatem ten z wniosku, to Strona ma obowiązek informować o zmianach skoro tego nie zrobiła to działa na swoją niekorzyść. Ewentualnie napisać email zwrotny wysłać druk do zgłoszenia zmiany danych lub poprosic o wskazanie adresu do korespondencji.
AniaBaj
Praktykant

Napisano: 06 paź 2021, 7:17

AniaBaj pisze:
05 paź 2021, 13:16
Skuteczne doręczenie, ostatni znany adres organowi a zatem ten z wniosku, to Strona ma obowiązek informować o zmianach skoro tego nie zrobiła to działa na swoją niekorzyść. Ewentualnie napisać email zwrotny wysłać druk do zgłoszenia zmiany danych lub poprosic o wskazanie adresu do korespondencji.
Tak, tylko tu jest przypadek potwierdzenia przez pracownika socjalnego że Pani pod ty, adresem nie mieszka.
amigooo
Referent

Napisano: 06 paź 2021, 8:35

Tak i wywiad potwierdził jedynie zmianę adresu zamieszkania, a nie nowy adres, to na stronie ciąży obowiazek informowania o zmianach (w informacji zapewne był wskazany art 20 ust. 1 uoppwd) w tym adresu, wynika to miedzy innymi z pouczeń we wniosku. Art. 41 § 1 k.p.a. jasno wskazuje , że w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego. Z kolei § 2 art. 41 k.p.a. stanowi, że w razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.) Sądy wielokrotnie się w tej kwestii wypowiadały. W tej sprawie wysłałabym e-mail ze stosownym pouczeniem i/lub zadzwoniła (oczywiście sporządzając notatkę służbową), poinformowałabym, że toczy się postępowanie administracyjne sprawdzające prawidłowość przyznanego świadczenia i aby skutecznie Strona była informowana wyczerpując art 8 kpa konieczny jest prawidłowy adres. Wyjaśniłabym, że strona ma obowiązki i nie informując organ o nowym adresie działa na swoją niekorzyść, a w przypadku jego niepodania korespondencja będzie wysyłana na dotychczasowy adres ze skutkiem prawnym. To jest tak zwany "pupochron" mozliwy do zastosowania.
AniaBaj
Praktykant

Napisano: 06 paź 2021, 9:57

Dziękuje za pomoc
amigooo
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU