GOPS i odmowa pomocy - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 maja 2013, 15:38

Wójt gminy w porozumieniu z GOPS skierował od 1 kwietnia moją mamę (chora na Alzheimera) do Domu Opieki, zgodził się na współfinansowanie. Nie zdążył podpisać umowy, bo po 2 tyg. został zatrzymany za korupcję. Okazało się teraz, że gmina jest poważnie zadłużona. Żonie jak udała się do gminy powiedziano, że nie było rozmowy (mimo, że ktoś uruchomił procedury - wywiady rodzinne) i że Dom Opieki nie powinien \"na telefon\" przyjmować mamy, bo to mógł się ktoś podać za wójta. Żona wylądowała w szpitalu z załamaniem nerwowym a GOPS odmówił dofinansowania. Musiałem wziąć pożyczkę w pracy, by zapłacić za kwiecień.
Co mogę zrobić? Odwoływanie do SKO? Pewnie każą GOPSowi ponownie rozpatrzyć sprawę, ale kasy nie mają, więc pewnie znowu będzie odmowa. Przedłuży to o kolejny miesiąc załatwianie spraw a ja już nie mam środków na opłacanie Domu Opieki. Przemeldować mamę do innego regionu, gdzie może znajdą środki?
Tylko czy takie przemeldowywanie nie pokomplikuje sprawy? W razie odwołania nie będzie ona już mieszkanką gminy.

Krzysztof
~Krzysztof

Napisano: 06 maja 2013, 20:16

Jak jest umieszczona w dps na \"gębę\" to kicha. Jak jest decyzja administracyjna kierująca i o umieszczeniu to nie robić nic. Jak dps przyjął bez decyzji i papierów to na jakiej podstawie płacisz. To jakiś koszmar.
~nn

Napisano: 17 maja 2013, 12:42

Nieraz tak się dzieje, że niby wszystko jest ustalone, niby jutro ma być decyzja...
Zdarza się, że DPS-y chcąc pomóc osobie potrzebującej tak robią (i w takich przypadkach jak ten) mają duży problem.
OPS-y w uzasadnionych przypadkach mogą wydać decyzję kierującą a dokumenty skompletować później.
Bez decyzji przyjęcie jest bardzo, bardzo ryzykowne!!!
~www

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x