już nic nie wiem - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 maja 2013, 14:10

naczytałam się na forum i się przestraszyłam, a sprawa dot. dps. Mam małżeństwo ok.70 lat -mąż ma świadczenie emeryt. -1024 zł ,żona nic nie ma ,tylko zasiłek pielęgn. Mąż tej Pani z uwagi na zły stan zdrowia znalazł się w szpitalu a ze szpitala skierowany do zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego, gdzie ponosi odpłatność w wysokości 70 % ze swego świadczenia. Jego żona została sama tylko z zasiłkiem pielęgn. i wymaga natychmiastowego skierowania o DPS z uwagi na jej stan zdrowia. Wszystkie dokumenty już są skompletowane.Tylko teraz jak ma wyglądać decyzja dot. odpłatnbości. W/w mają dwoje dzieci ,córka wyrzekła się ich z uwahi na przeszłość której my nie znamy ,jak się odnieść do tej sprawy -dot. odpłatności.Syna -nie znamy adresu , miszka gdzieś w Polsce. Pomóżcie , bo muszę szybko załatwić sprawę. PILNE!
~leo.

Napisano: 07 maja 2013, 16:44

Jest art. 37 ust. 5 ustawy - jak się do niego odnieść i jakby to można byłoby zastosować w powyższej sprawie. Podanie o umieszczenie w DPS mamy z 8 kwietnia br.
~leo.

Napisano: 07 maja 2013, 18:36

Mąż poniżej 300% kryterium nie ma obowiązku wnoszenia opłaty. Córka, ustawę interesują więzy krwi a nie czy ktoś kogoś się wyrzekł. Adres centralne biuro adresowe - jakoś tak. Skieruj kobietę do dps, ustal jej opłatę 70% świadczenia i tyle. Szukaj dzieci ustala adresy.
~nn

Napisano: 08 maja 2013, 10:36

tylko,że Ona nie ma żadnego świadczenia a zasiłek pielęgnacyjny z uwagi na znaczny stopień niepełnosprawności.
~leo.

Napisano: 08 maja 2013, 17:10

Zasiłek to jest jej świadczenie, czyli dochód. 70% z zasiłku to jej odpłatność.
~nn

Napisano: 10 maja 2013, 16:55

jak ma znaczny stopień to może mieć zasiłek stały. Mąż w ZOL-u - nie ma wspólbnego gospodarstwa domowego
~aaaa?

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x