GOPS MPP Split payment
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowością
- Kontakt:
GOPS MPP Split payment
Proszę o pomoc w listopadzie zapłaciłam normalnie bez splitu fakturę w wysokości ok 2500,00 zł za tonery na której było oznaczenie split payment . Co mam zrobić?Dzisiaj się dopatrzyłam, że powinnam zapłacić splitem Pomocy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Re: GOPS MPP Split payment
Obowiązkowe MPP jest za faktury powyżej 15000zł.To,ze jest tam napisane mpp nie znaczy,że musisz tak płacić.Nie wiem czy macie w GOPS zarządzenie kierownika jak płacicie faktury "Vatowskie".U nas wszystkie faktury płacimy Split Payment.Jeżeli nie macie takiego zarządzenia to nie musiałaś wcale płacić MPP.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli poniżej 15 tys nie mamy obowiązku płacenia splitem?Naczytalam się ze poniosę konsekwencje w postaci sankcji 30% vat . Jeżeli nasz urząd gminy ma takie zarzadzenie- raczej ma w 100% i ujął w nim także jednostki czyli np nas jako GOPS to co wtedy?Moze poprosić sprzedawcę o zwrot środków i zapłacić splitem.?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Finanse
- Kontakt:
powyżej 15.000,00 zł trzeba MPP jeśli jest choć jeden artykuł czy usługa z załącznika nr 15
jeśli urząd Wam nie przekazał takiego zarządzenia to pisać sobie może i tak Was nie obowiązuje
nie macie takiego obowiązku płacić MPP
skoro nie jest to ponad 15.000,00 zł wszystko jest OK
u nas nic nie płacimy MPP, bo nie mamy faktur powyżej 15.000,00 zł (prócz dożywiania ale to nie jest w załączniku nr 15)
jeśli urząd Wam nie przekazał takiego zarządzenia to pisać sobie może i tak Was nie obowiązuje
nie macie takiego obowiązku płacić MPP
skoro nie jest to ponad 15.000,00 zł wszystko jest OK
u nas nic nie płacimy MPP, bo nie mamy faktur powyżej 15.000,00 zł (prócz dożywiania ale to nie jest w załączniku nr 15)
-
- Praktykant
- Kontakt:
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Dla spokojności sumienia sprzedawca przysłał mi na email nową fakturę bez splitu. 

Oprócz GOPS MPP Split payment - Księgowość przeczytaj również:
Waloryzacja a chorobowe
koszty obsługi Asystent osobisty os. niepełnospr.
ZFŚŚ 11
kwarantanna c. d.
Inwentaryzacja
sprzęt z MRPiPS
wspieraj seniora
otrzymanie z RPOS ŚT
POMOCY
potrącenie rodzinnego z 500+ rok bieżący
Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej
księgowanie środka trwałego
Jak księgować VAT - schematy księgowan
PILNE jakie są u Was opłaty związane z obsługą bankową