gorący temat wychowawczy i pełni zmian - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 mar 2019, 11:45

potwierdzcie mi czy dobrze myslę osoba miała przyznaną decyzje o przyznaniu dodatku-wychowawcze do lipca 2019r. na jej wniosek uchylilismy poniewaz od stycznia 2019 przeszla na macierzyński, teraz musimy zmienic decyzje wziąść dochod za luty i zmiana od marca z tytułu zakonczenia wychowawczego i uzyskania macierzyńskiego w trakcie zatrudnienia ? i taki podobny przypadek pani urlop wychowawczy do stycznia i w styczniu wrocila do pracy , jest w ciazy na zasiłku chorobowym.
sylwiagops
Referent
Od: 04 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚR i FA, ŚW

Napisano: 13 mar 2019, 11:52

w tym drugim przypadku na pewno macie do czynienia z zakończeniem urlopu wychowawczego, wiec dochód uzyskany z tego tytułu, zakończenie urlopu było w styczniu więc dochód za luty - dochodem będzie wszystko co dostanie za luty (wynagrodzenie,chorobowe), natomiast w tym pierwszym przypadku to nie jestem pewna czy na pewno miało tu miejsce zakończenie urlopu wychowawczego czy może tylko obieta urodziła kolejne dziecko w trakcie uzielonego urlopu wychowawczego na pierwsze - tzn. może nadal byc na urlopie wychowawczym na pierwsze dziecko i otrzymywac zasiłek macierzynski w tym czasie z tyt. urodzenia kolejnego - i wtedy nie bedzie zakończenia urlopu wychowawczego i nie będzie uzysku (tylko nie będzie prawa do dodatku z tyt. urlopu wych.)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 12:11

to nie robic uchylenia z dodatku i uzysku z macierzynskiego a jednoczesnie nie placic dodatku ? nic z tego nie rozumiem ;/
sylwiagops
Referent

Napisano: 13 mar 2019, 12:34

jak nie robić uchylenie dodatku ? gdzie tak napisalam ?? skoro nie bedzie prawa do dodatku to znaczy,że należy to prawo uchylić - uchylić bo dodatek nie przysługuje jęsli wnioskodawca otrzymuje zasiłek macierzyński... zwróciłam ci tylko uwagę na to, że kobieta wcale nie musi mieć końca urlopu wychowawczego kiedy rodzi kolejne dziecko
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 12:35

sylwiagops pisze:potwierdzcie mi czy dobrze myslę osoba miała przyznaną decyzje o przyznaniu dodatku-wychowawcze do lipca 2019r. na jej wniosek uchylilismy poniewaz od stycznia 2019 przeszla na macierzyński, teraz musimy zmienic decyzje wziąść dochod za luty i zmiana od marca z tytułu zakonczenia wychowawczego i uzyskania macierzyńskiego w trakcie zatrudnienia ?
uchylasz tylko dodatek
sylwiagops pisze: i taki podobny przypadek pani urlop wychowawczy do stycznia i w styczniu wrocila do pracy , jest w ciazy na zasiłku chorobowym.
uzysk za luty
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 12:39

ja zadałam pytanie teraz rozumiem, ale uzysk z macierzyńskiego zrobic ?
sylwiagops
Referent

Napisano: 13 mar 2019, 12:40

sylwiagops pisze:ja zadałam pytanie teraz rozumiem, ale uzysk z macierzyńskiego zrobic ?
nie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 13:00

a dlaczego ?
sylwiagops
Referent

Napisano: 13 mar 2019, 13:03

ccbo:
1. Pani przerwała urlop wychowawczy a nie zakończyła
2. z. macierzyński w trakcie zatrudnienia nie jest doch. uzyskanym
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2019, 13:10

ja sie z tym nie zgadzam wg wyjasnienia z ministerstwa zakonczenie lub przerwanie uzysk z macierzyńskiego
sylwiagops
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x