gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 mar 2019, 9:50

osoba ubiega sie o SZO. razem z mężem prowadziła gospodarstwo rolne, ona wykreslona z działalnosci a mąż na podstawie zwykłej umowy przekazał synowi w 2018 roku pole w dzierżawę bo przeszedłna renę. Jak to liczyc, jak to z tymi dzierżawami jest ? liczyc pole czy nie a co z czynszem ?
sylwiagops
Referent
Od: 04 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚR i FA, ŚW

Napisano: 13 mar 2019, 13:19

prosze o pomoc w tej sprawie
sylwiagops
Referent

Napisano: 14 mar 2019, 12:15

pomozecie ?
sylwiagops
Referent

Napisano: 18 mar 2019, 10:00

ponawiam pytanie, moze jest ktos kto mi dobrze te dzierzawy i pola wytłumaczy na zdrowy rozum
sylwiagops
Referent

Napisano: 18 mar 2019, 13:40

Ja się zastanawiam nad podobną sprawą, tyle że facet ubiega się o SZO na matkę, miał gospodarstwo rolne i przekraczał mu dochód, oddał gospodarstwo w dzierżawę, ale dopiero teraz, w 2019 r. Czy ja mogę mu teraz tego gospodarstwa nie liczyć do dochodu, skoro w 2017 r. miał, a oddanie w dzierżawę to nie jest utrata dochodu?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 mar 2019, 14:53

sylwiagops pisze:osoba ubiega sie o SZO. razem z mężem prowadziła gospodarstwo rolne, ona wykreslona z działalnosci a mąż na podstawie zwykłej umowy przekazał synowi w 2018 roku pole w dzierżawę bo przeszedłna renę. Jak to liczyc, jak to z tymi dzierżawami jest ? liczyc pole czy nie a co z czynszem ?
Jesli przechodził na rentę to raczej nie była to zwykła umowa, tylko stosownie do przepisów o ubezpieczeniu. Oddanie w dzierżawę nie jest w katalogu dochodów utraconych, ale jest zapis że tej powierzchni gospodarstwa nie wlicza sie do dochodu. Nalezy jednak uwzględnić rentę jako dochód uzyskany.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2019, 14:54

Dobra - znalazłam takie wyjaśnienie:
- umowa dzierżawy zawarta stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników to jest umowa, w której stroną wydzierżawiającą jest emeryt/rencista, umowa co najmniej na 10 lat, zgłoszona do ewidencji gruntów. I teraz: wydzierżawia się osobie niebędącej:
1) małżonkiem emeryta/rencisty
2) jego zstępnym (czyli synem!) lub pasierbem
3) osobą pozostającą we wspólnym gospodarstwie domowym z emerytem/rencistą
4) małżonkiem osób powyżej.

Czyli musi być emeryt/rencista, który wydzierżawia "obcej osobie" gospodarstwo.

Tylko ten emeryt/rencista mnie nurtuje, przepis powstał zanim wprowadzono SZO, tylko do zasiłku rodzinnego, a ilu emerytów/rencistów pobiera zasiłek na niepełnoletnie dzieci?

No i jeszcze: nie liczy się gospodarstwa oddanego w dzierżawę, liczę ile miał w 2017 r. ha przeliczeniowych i odejmuję te oddane w dzierżawę - tylko dzierżawy w 2017 r. nie było...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 mar 2019, 15:40

czyli najzupełniej w swiecie pole liczyc a jak beda dochody za rok w ktorym przekazał to pole wzamian za rente to nie liczyc ?
sylwiagops
Referent

Napisano: 18 mar 2019, 16:24

Ustawa nie mówi nic na temat, kiedy musi byc dzierżawa. Po prostu tego się nie wlicza. Byłoby nielogiczne uwzględniac dochód z gospodarstwa mimo dzierżawy i do tego dochód uzyskany z renty/emerytury.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2019, 9:33

czyli jak , przyznam ze nie rozumiem w zupełności tego artykułu ;/
sylwiagops
Referent