gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR i FA, ŚW
- Kontakt:
gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz
osoba ubiega sie o SZO. razem z mężem prowadziła gospodarstwo rolne, ona wykreslona z działalnosci a mąż na podstawie zwykłej umowy przekazał synowi w 2018 roku pole w dzierżawę bo przeszedłna renę. Jak to liczyc, jak to z tymi dzierżawami jest ? liczyc pole czy nie a co z czynszem ?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz
prosze o pomoc w tej sprawie
-
- Referent
- Kontakt:
pomozecie ?
-
- Referent
- Kontakt:
ponawiam pytanie, moze jest ktos kto mi dobrze te dzierzawy i pola wytłumaczy na zdrowy rozum
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Ja się zastanawiam nad podobną sprawą, tyle że facet ubiega się o SZO na matkę, miał gospodarstwo rolne i przekraczał mu dochód, oddał gospodarstwo w dzierżawę, ale dopiero teraz, w 2019 r. Czy ja mogę mu teraz tego gospodarstwa nie liczyć do dochodu, skoro w 2017 r. miał, a oddanie w dzierżawę to nie jest utrata dochodu?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jesli przechodził na rentę to raczej nie była to zwykła umowa, tylko stosownie do przepisów o ubezpieczeniu. Oddanie w dzierżawę nie jest w katalogu dochodów utraconych, ale jest zapis że tej powierzchni gospodarstwa nie wlicza sie do dochodu. Nalezy jednak uwzględnić rentę jako dochód uzyskany.sylwiagops pisze:osoba ubiega sie o SZO. razem z mężem prowadziła gospodarstwo rolne, ona wykreslona z działalnosci a mąż na podstawie zwykłej umowy przekazał synowi w 2018 roku pole w dzierżawę bo przeszedłna renę. Jak to liczyc, jak to z tymi dzierżawami jest ? liczyc pole czy nie a co z czynszem ?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Dobra - znalazłam takie wyjaśnienie:
- umowa dzierżawy zawarta stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników to jest umowa, w której stroną wydzierżawiającą jest emeryt/rencista, umowa co najmniej na 10 lat, zgłoszona do ewidencji gruntów. I teraz: wydzierżawia się osobie niebędącej:
1) małżonkiem emeryta/rencisty
2) jego zstępnym (czyli synem!) lub pasierbem
3) osobą pozostającą we wspólnym gospodarstwie domowym z emerytem/rencistą
4) małżonkiem osób powyżej.
Czyli musi być emeryt/rencista, który wydzierżawia "obcej osobie" gospodarstwo.
Tylko ten emeryt/rencista mnie nurtuje, przepis powstał zanim wprowadzono SZO, tylko do zasiłku rodzinnego, a ilu emerytów/rencistów pobiera zasiłek na niepełnoletnie dzieci?
No i jeszcze: nie liczy się gospodarstwa oddanego w dzierżawę, liczę ile miał w 2017 r. ha przeliczeniowych i odejmuję te oddane w dzierżawę - tylko dzierżawy w 2017 r. nie było...
- umowa dzierżawy zawarta stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników to jest umowa, w której stroną wydzierżawiającą jest emeryt/rencista, umowa co najmniej na 10 lat, zgłoszona do ewidencji gruntów. I teraz: wydzierżawia się osobie niebędącej:
1) małżonkiem emeryta/rencisty
2) jego zstępnym (czyli synem!) lub pasierbem
3) osobą pozostającą we wspólnym gospodarstwie domowym z emerytem/rencistą
4) małżonkiem osób powyżej.
Czyli musi być emeryt/rencista, który wydzierżawia "obcej osobie" gospodarstwo.
Tylko ten emeryt/rencista mnie nurtuje, przepis powstał zanim wprowadzono SZO, tylko do zasiłku rodzinnego, a ilu emerytów/rencistów pobiera zasiłek na niepełnoletnie dzieci?
No i jeszcze: nie liczy się gospodarstwa oddanego w dzierżawę, liczę ile miał w 2017 r. ha przeliczeniowych i odejmuję te oddane w dzierżawę - tylko dzierżawy w 2017 r. nie było...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Referent
- Kontakt:
czyli najzupełniej w swiecie pole liczyc a jak beda dochody za rok w ktorym przekazał to pole wzamian za rente to nie liczyc ?
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ustawa nie mówi nic na temat, kiedy musi byc dzierżawa. Po prostu tego się nie wlicza. Byłoby nielogiczne uwzględniac dochód z gospodarstwa mimo dzierżawy i do tego dochód uzyskany z renty/emerytury.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Referent
- Kontakt:
czyli jak , przyznam ze nie rozumiem w zupełności tego artykułu ;/
Oprócz gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
gorący temat wychowawczy i pełni zmian
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy przyznać
przeprowadzenie wywiadu do SZO
O ile mogę przedłużyć termin rozpatrzenia sprawy?
świadczenie pielęgnacyjne - zgłoszenie do ubezpieczenia
proszę o pomoc - świadczenie rodzicielskie a PUP
wychowawczy od 1 marca od kiedy przyznać ZR
pilne proszę Was o pomoc świadczenie pielęgnacyjne
dziecko w ZOL-u co dalej ze świadczeniem?
Wnioski do wojewody wysyłacie przez ematię czy ePUAP
Jaki skład rodziny? SZO siostra na siostrę
urlop wychowawczy a działalność gospodarcza
świadczenie pielęgnacyjne żona na męża
dochód uzyskany i utracony po roku bazowym
jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka a alimenty
Koordynacja - zmiana daty po raz trzeci