Witam,
nie mogę się doczytać w ustawie czy wywiad do SZO przeprowadza się z osobą wymagającą opieki czy sprawującą opiekę?,
przeprowadzenie wywiadu do SZO
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, stypendia,FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: przeprowadzenie wywiadu do SZO
wymagającą
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, stypendia,FA
- Kontakt:
Dzięki tez tak myślę, pozdrawiam
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bo z ustawy to nie wynika ale ja też robię z wymagającą opieki 

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- Marcelino
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr/sw
- Kontakt:
Wywiad to się raczej robi z osobą sprawującą opiekę w miejscu sprawowania opieki ale wypadałoby chociaż spytać osoby wymagającej opieki czy to co oświadcza opiekun jest prawdą
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Właśnie w tym rzecz, że ustawa o tym milczy, a zgodnie z art. 107 ust. 1a pkt 2 ustawy o pomocy społecznej, wywiad przeprowadza się u osoby ubiegającej się o SZO. Z naszego punktu wydaje się to trochę bez sensu, żeby pytać się wnioskodawcy, czy opiekuje się matką mieszkającą w sąsiedniej gminie. Na pewno jest to sytuacja nietypowa, bo przyznanie SZO zależy w równym stopniu od ustalenia sytuacji osoby wymagającej opieki, jak i osoby sprawującej opiekę. Nie wiem jak sądy do tego podchodzą, ale pewnym rozwiązaniem byłoby przeprowadzanie wywiadów w dwóch miejscach.
My robimy wywiad u osoby wymagającej opieki (w obecności opiekuna).
My robimy wywiad u osoby wymagającej opieki (w obecności opiekuna).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
że tak powiem głupi
ten zapis z pomocy społecznej, przecież pracownik socjalny robi wywiad u osoby, którą my wskazujemy w piśmie
dla mnie bez sensu jest wywiad u osoby ubiegającej się bo przecież ona wszystko opowie super, super by tylko dostać świadczenie .... ale jak już wcześniej pisałam z ustawy nie wynika u kogo więc każdy pewnie robi jak mu pasuje

dla mnie bez sensu jest wywiad u osoby ubiegającej się bo przecież ona wszystko opowie super, super by tylko dostać świadczenie .... ale jak już wcześniej pisałam z ustawy nie wynika u kogo więc każdy pewnie robi jak mu pasuje

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
Oprócz przeprowadzenie wywiadu do SZO - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
chorobowe po utracie zatrudnienia , za jaki miesiąc
urlop wychowawczy w roku bazowym
Od kiedy przyznać SZO, od stycznia czy od lutego?
czy robimy wszczęcie czy uchylić?
Zasiłek pielęgnacyjny, zwrot nienależnie pobranych pomocy
świadczenie rodzicielskie do wojewody
gorący temat wychowawczy i pełni zmian
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy przyznać
O ile mogę przedłużyć termin rozpatrzenia sprawy?
świadczenie pielęgnacyjne - zgłoszenie do ubezpieczenia
proszę o pomoc - świadczenie rodzicielskie a PUP
wychowawczy od 1 marca od kiedy przyznać ZR
pilne proszę Was o pomoc świadczenie pielęgnacyjne
gospodarstwo,renta,dzierżawa, czynsz
dziecko w ZOL-u co dalej ze świadczeniem?
Wnioski do wojewody wysyłacie przez ematię czy ePUAP