przeprowadzenie wywiadu do SZO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Evita
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, stypendia,FA
Kontakt:

przeprowadzenie wywiadu do SZO

Post autor: Evita »

Witam,
nie mogę się doczytać w ustawie czy wywiad do SZO przeprowadza się z osobą wymagającą opieki czy sprawującą opiekę?,
aga19766
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: przeprowadzenie wywiadu do SZO

Post autor: aga19766 »

wymagającą
Evita
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, stypendia,FA
Kontakt:

Post autor: Evita »

Dzięki tez tak myślę, pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

bo z ustawy to nie wynika ale ja też robię z wymagającą opieki :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Awatar użytkownika
Marcelino
Starszy referent
Zajmuję się: sr/sw
Kontakt:

Post autor: Marcelino »

Wywiad to się raczej robi z osobą sprawującą opiekę w miejscu sprawowania opieki ale wypadałoby chociaż spytać osoby wymagającej opieki czy to co oświadcza opiekun jest prawdą
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Właśnie w tym rzecz, że ustawa o tym milczy, a zgodnie z art. 107 ust. 1a pkt 2 ustawy o pomocy społecznej, wywiad przeprowadza się u osoby ubiegającej się o SZO. Z naszego punktu wydaje się to trochę bez sensu, żeby pytać się wnioskodawcy, czy opiekuje się matką mieszkającą w sąsiedniej gminie. Na pewno jest to sytuacja nietypowa, bo przyznanie SZO zależy w równym stopniu od ustalenia sytuacji osoby wymagającej opieki, jak i osoby sprawującej opiekę. Nie wiem jak sądy do tego podchodzą, ale pewnym rozwiązaniem byłoby przeprowadzanie wywiadów w dwóch miejscach.
My robimy wywiad u osoby wymagającej opieki (w obecności opiekuna).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

że tak powiem głupi :? ten zapis z pomocy społecznej, przecież pracownik socjalny robi wywiad u osoby, którą my wskazujemy w piśmie :D

dla mnie bez sensu jest wywiad u osoby ubiegającej się bo przecież ona wszystko opowie super, super by tylko dostać świadczenie .... ale jak już wcześniej pisałam z ustawy nie wynika u kogo więc każdy pewnie robi jak mu pasuje ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ODPOWIEDZ