Gotowanie - Ośrodki Wsparcia

  
Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 01 mar 2012, 14:47

Jak jest w waszych ŚDSach z gotowaniem? Gotujecie dwa dania codziennie w ramach treningu?
Kto to u Was robi? Terapeuci z uczestnikami, czy cały personel według grafiku?
Macie książeczki sanepidu? Uczestnicy też mają?
I jak to jest z kuchenkami na butlę gazową? Można mieć, czy tylko elektryczną?
~Ola


Napisano: 01 mar 2012, 20:31

Witaj!!
U nas opiekun pracowni kulinarnej odpowiedzialny jest za prowadzenie treningu kulinarnego. Czasami inni pracownicy pomagają. Gotujemy tylko jedno danie w ramach treningu co oznacza że uczestnicy w tym uczestniczą.Wszyscy pracownicy mają książeczki z badaniami sanitaro-epidemilogicznymi. Uczestnicy takich badań nie mają dlatego gotują takie dania jak zupa, potem zupa, a potem jeszcze raz zup no i na koniec barszcz ukraiński luz żurek. Drugie danie jest tylko na uroczystościach ponieważ nie stać nas na nie. Oczywiście mamy wyparzarkę (90 stopni). Kuchenkę mamy z przyłączem gazowy ale nie z butli tylko z sieci.
~Ania II

Napisano: 01 mar 2012, 20:33

u nas jest zapis o jednym gorącym posiłku więc tylko jeden,
w lato mogą być desery min lody, kiełbaska z grilla, sałatki surówki nie trzymamy się zapisu że musi być to ciepły posiłek, podobnie jest kiedy wszyscy wyjeżdżają np do kina i nikt nie zostaje aby posiłek przygotować, wtedy jogurt i bułka, ewentualnie kisiel z owocami, - w ramach treningu terapeuta + uczestnicy, u nas jest podział każdy terapeuta ma 2 miesiące jedną pracownię (kulinarną, plastyczną itp) wiadomo że jak robimy coś wymagającego większego nakładu pracy to prosi się o pomoc innych terapeutów (np. pierogi), książeczki sanepidowskie tylko pracownicy.
Kuchenka u nas jest elektryczna.

Rodzice uczestników chcieli by aby posiłki były dwudaniowe, ale niestety placówka nie jest w stanie finansowo pokryć całości kosztów, na dzień dzisiejszy to 700-800 zł/miesięcznie na 30 osób, a rodzice nie chcą dopłacać.
~Zofia

Napisano: 05 mar 2012, 10:46

Witam, dziękuję za ozdew. U nas Kierownik chce wprowadzić koniecznie dwa dania codziennie w ramach treningu oczywiście.. Gotować mają wszyscy pracownicy (łącznie z opiekunami i pracownikiem socjalnym) a nie mamy badań. Nie wiem, czy to dobry pomysł, bo do tej pory mieli jedno danie i zazwyczj był to zupa (dwa razy w tygodniu drugie danie z mięsem) i gotowałyśmy we trzy: tzn. opiekunowie i ja: pracownik socjalny. Nie za bardzo wiemy jak wyperswadować Kierownikowi ten poomysł z głowy:(
Przecież to pójdzie ogrom pieniędzy na jedzenie a na doposażenie pracowni np. nie starcza.. Błędne koło.
~Ola

Napisano: 05 mar 2012, 15:38

U nas jest kuchenka z piecykiem elektrycznym, bo tak jest bezpieczniej. Posiłki przygotowuje jedna osoba odpowiedzialna za trening kulinarny lub w zastępstwie inny pracownik wraz z uczestnikami podzielonymi na dyżury. Uczestnicy nie maja badań Sanepidu. Menu jest urozmaicone, raz zupa, raz drugie danie a innym razem bułka itp. Miesięcznie mieścimy się w kwocie 500zł, bywa też mniej i więcej. Staramy się pozyskiwać żywność od sponsorów co by zaoszczędzić i jak na razie nie jest z tym najgorzej. Najczęściej w postaci mrożonek typu mieszanki warzywne na zupy, zapiekanki, bywały też ryby. U miejscowych producentów wędlin negocjujemy cenę :) bywa tak, że kupujemy 10kg kiełbasy na grilla a płacimy za 5kg Przykładowy jadłospis wygląda tak:
28.02.2012 Zupa pieczarkowa z makaronem zabielana śmietaną, zapiekanka
29.02.2012 Fasolka po bretońsku, pieczywo
01.03.2012 Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną
02.03.2012 Filet z ryby z ziemniakami i sałatką
05.03.2012 Parówka na ciepło
06.03.2012 Ryż z kurczakiem i warzywami
07.02.2012 Zupa grochowa z klopsikiem, pieczywo
08.03.2012 Bułka z obkładem (wędlina, pasztet, ogórek)
09.03.2012 Racuszki drożdżowe z cukrem
12.03.2012 Zupa jarzynowa zabielana śmietaną
13.03.2012 Klopsiki w sosie koperkowym z ziemniakami
14.03.2012 Kiełbasa smażona z cebulką, pieczywo, surówka
15.03.2012 Śledź w śmietanie z ziemniakami
16.03.2012 Sałatka jarzynowa, pieczywo
~beti

Napisano: 05 mar 2012, 20:01

u nas podobnie jak u ~ beti
dodatkowo domowa pizza, zupa czosnkowa, kalafiorowa,
pierogi ruskie, ... a w lato desery, lody z owocami, owocowe sałatki i grill.
~Zofia

Napisano: 26 paź 2012, 3:37

co ma książeczka czy też jej brak do tego co gotujecie???????
z przygotowaniem zupy uczestnik nie ma kontaktu czy jak? a z daniem innym by miał?
~kaka

Napisano: 26 paź 2012, 23:22

Zupa jest tania, tania jak barszcz. Wystarczy, że w swoim ogródku mamy trochę warzyw, pietruszkę, seler ..., rodzice czasem też coś przynoszą, (warzywa) a przygotowanie dania z mięsem jest kosztowne, 2 kilo mięsa na gulasz dla 30 osób lub bardzo pracochłonne, a nie wszyscy uczestnicy na danej pracowni są w stanie wykonywać daną potrawę, wykonują inne prace pomocnicze np obierają warzywa

~Zofia

Napisano: 27 paź 2012, 22:17

A u nas jest tak...Mamy umowę podpisaną z pobliskim barem - uczestnik dostaje talon na 6 zł...Raz w tygodniu w ramach treningu robi się jednodaniowy obiad dla wszystkich ( drugie danie najczęściej mięsne) Za to odpowiedzialny jest stały pracownik ale włączają się wszyscy Zwykle z tym pracownikiem przygotowują to wyznaczeni dyżurni(oni zresztą sami ustalają menu) Codziennie robimy śniadania dla wszystkich uczestników( pieczywo i coś do kanapek- porcje na talerzykach przygotowują dyżurni wraz z wyznaczonym pracownikiem - zmiana co tydzień) Pracownicy mają książeczki Kuchnia elektryczna
~ef-ka

Napisano: 28 paź 2012, 22:28

u nas w ramach terapii na pracowni kulinarnej uczestnicy przygotowują sobie sami śniadanie, czasami zwykłe kanapki a czasami gotują zupę. sami rozkładają naczynia oczywiście pod okiem terapeuty, gotują i zmywają. 5 osobowa grupa ma dużur przez cały tydzień a potem inna grupa.
~so



  
Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny
 
x

 

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem