obliczenie sredniej dziennej obecnosci - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 sty 2012, 0:04

jak obliczyc srednia dzienna liczbe uczetnikow obecna w sds w poszczegolnych miesiacach?

potrzebne do SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ŚRODOWISKOWEGO DOMU
SAMOPOMOCY W …..W ROKU BUDŻETOWYM …….

~jan/mar

Napisano: 01 lut 2012, 12:22

może to trochę nieudolnie opiszę, ale ja robię to tak:
ilość uczestników X dni robocze w miesiącu (dni pracy Domu) to daje 100%, potem odejmuję nieobecności wszystkich uczestników i zostają mi dni w których uczestnicy byli obecni, np. 256 to daje X%. no i wystarczy wyliczyć to daje procentową obecność w ciągu miesiąca. Tą procentową obecność z poszczególnych miesięcy sumujemy dzielimy na 12 i masz procentową średnią frekwencję w ciągu roku.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2012, 22:18

Wydaje mi się, że do sprawozdania nie jest potrzebny udział procentowy tylko średnia dzienna liczba osób.
Według mnie:
należy zliczyć ile osób było na zajęciach w każdym dniu roboczym i wynik podzielić przez ilość dni roboczych- z tego wychodzi ile średnio dziennie jest osób na zajęciach.
A co do obliczenia udziału procentowo to chyba prościej tak:
liczba wszystkich uczestników to sto procent
wyliczona średnia dzienna obecność to x procent
czyli:
x=wyliczona średnia dzienna obecność pomnożona przez 100% a wynik podzielony przez liczbę wszystkich uczestników.
Mnie się wydaje tak prościej, ale może się mylę. W ten sposób wyliczony udział procentowy jest na pewno dobrze ale metodą Kasi też chyba powinno wyjść prawidłowo, choć nie sprawdzałam.
~az

Napisano: 03 lut 2012, 22:23

Dla mnie trudniejsze jest obliczenie średniej dziennej liczby obecności na poszczególnych zajęciach ( wg rodzaju). Nie rozumiem czy należy na końcu podzielić przez wszystkie dni robocze w roku czy tylko przez te w których odbywają się dane zajęcia tzn.
np. zajęcia muzyczne odbyły się 30 razy w ciągu roku bo odbywają się 2-3 razy w miesiącu. Czy więc powinnam ilość osób które wzięły w nich udział podzielić przez 30 czy przez ilość dni roboczych w ciągu roku?
~az

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x