może to trochę nieudolnie opiszę, ale ja robię to tak:
ilość uczestników X dni robocze w miesiącu (dni pracy Domu) to daje 100%, potem odejmuję nieobecności wszystkich uczestników i zostają mi dni w których uczestnicy byli obecni, np. 256 to daje X%. no i wystarczy wyliczyć to daje procentową obecność w ciągu miesiąca. Tą procentową obecność z poszczególnych miesięcy sumujemy dzielimy na 12 i masz procentową średnią frekwencję w ciągu roku.
Wydaje mi się, że do sprawozdania nie jest potrzebny udział procentowy tylko średnia dzienna liczba osób.
Według mnie:
należy zliczyć ile osób było na zajęciach w każdym dniu roboczym i wynik podzielić przez ilość dni roboczych- z tego wychodzi ile średnio dziennie jest osób na zajęciach.
A co do obliczenia udziału procentowo to chyba prościej tak:
liczba wszystkich uczestników to sto procent
wyliczona średnia dzienna obecność to x procent
czyli:
x=wyliczona średnia dzienna obecność pomnożona przez 100% a wynik podzielony przez liczbę wszystkich uczestników.
Mnie się wydaje tak prościej, ale może się mylę. W ten sposób wyliczony udział procentowy jest na pewno dobrze ale metodą Kasi też chyba powinno wyjść prawidłowo, choć nie sprawdzałam.
Dla mnie trudniejsze jest obliczenie średniej dziennej liczby obecności na poszczególnych zajęciach ( wg rodzaju). Nie rozumiem czy należy na końcu podzielić przez wszystkie dni robocze w roku czy tylko przez te w których odbywają się dane zajęcia tzn.
np. zajęcia muzyczne odbyły się 30 razy w ciągu roku bo odbywają się 2-3 razy w miesiącu. Czy więc powinnam ilość osób które wzięły w nich udział podzielić przez 30 czy przez ilość dni roboczych w ciągu roku?