Czy ktoś mógłby mi pomóc, bo nie mogę się doszukać dlaczego w 1997 r. niektórzy mieli odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne przy pobieranym gwarantowanym zasiłku okresowym a inni nie. Znalazłam niepełne akta podopiecznej której musze wystawić zaświadczenie do ZUS-u i nie mogę się doszukać co ze składkami. W starym zeszycie jest zaznaczone że bez ubezpieczenia społecznego ale dlaczego skoro była samotna i miała tylko 20 lat. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nie mam 100% pewności (99,99)ale wydaje mi się,że składki społeczne odprowadzało się jeżeli dana osoba posiadała co najmniej 5 letni okres składkowy w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym w związku z pracą zawodową.Skoro osoba miała w danym okresie tylko 20 lat to oczywiste,że nie mogła przepracować 5 lat.Pozdrawiam.
Znalazłam w ustawie z 27 czerwca 1997 r. Dz. Nr 93 art. 3 pkt 11, i tam było że odprowadza się składki za osobę, która legitymuje się co najmniej 5 letnim okresem składkowym lub nieskładkowym.
ojeju bardzo bardzo wam dziękuję, nie wpadłabym na to. Jeżeli ta osoba była młoda, miała 20 lat to była za młoda aby mieć 5-letni okres składkowy bądź nieskładkowy. Teraz już rozumiem dlaczego nie miała składek...bardzo bardzo Wam dziękuję.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”