haracz czy podatek - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 18 gru 2013, 13:14

Czy księgowa może zbierać na podatek gotówkę od pracowników ? 50zł za odzięż ochronną,20 zł za bony. Nigdzie nie widzimy wpłat tych pieniędzy. Nie dostajemy odcinków z pensji.
~maria

Napisano: 18 gru 2013, 13:48

to może ja zostane waszym księgowym skoro tak dobrowolnie oddajecie kase :)
~kic13

Napisano: 18 gru 2013, 14:19

a gdzie masz widziec? wpłaty idą na konto US z konta podstwowego lub ZFSS

co ci po odcinku pensji? świadczenia w ramch ZFSS i BFP to nie pensja
~mm

Napisano: 18 gru 2013, 15:17

1.odzież ochronna to nie powinna podlegać opodatkowaniu
2. jeżeli otrzymałaś bon, talon to podlega podatkowi, jeżeli nie wpłacisz to doliczy Ci do PIt i zapłacisz przy rozliczeniu rocznym.
~irena

Napisano: 18 gru 2013, 16:24

nie zawsze ekwiwalent za odzież podlega zwolnieniu od pdof
~mm

Napisano: 18 gru 2013, 16:40

A kiedy należy potrącać podatek od ekwiwalentu za odzież.?
To dziwny zwyczaj zbierania od ludzi gotówki na podatek. A jak jest udokumentowane kto ile dał?.
~Kazia

Napisano: 18 gru 2013, 17:49

poczytajcie interpretacje MF. w niektórych przypadkach ekwiwalent jest opodattowany
~mm

Napisano: 19 gru 2013, 10:48

w pytaniu nie mówi się o ekwiwalencie za odzież, ja zrozumiałam że odzież została wydana pracownikowi i dlatego tak odpowiedziałam
~irena

Napisano: 19 gru 2013, 13:44

To nie o przepisy chodzi, tylko o to że to jest dziwna forma nacisku. Albo dacie 50 zł na podatek ,albo nic z ekwiwalentu za odzież. Tak zwany dobrowolny przymus.
~maria

Napisano: 19 gru 2013, 15:48

Ekwiwalent za odzież i ekwiwalent za pranie odzieży są zwolnione z podatku, no chyba, że wasza firma wypłaca ryczałt. Ryczałt jest nie tylko opodatkowany ale i oskładkowany.

Księgowa może zebrać podatek, wpłacić na konto podstawowe i przekazać do US, dlatego nikt na kwitku tego nie będzie widział. Można też potrącić z pensji.

~Monia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x