help - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 maja 2024, 7:52

wniosek o becikowe
matka i ojciec uzyskali dochód ze sprzedaży nieruchomości- każdy swojej (działka i dom) - z rozmowy wiem (w dokumentach nie mam takiej informacji), że nie przeznaczyli tego dochodu na cele mieszkaniowe.

Napisałam do US i w odpowiedzi dla jednej i drugiej osoby otrzymałam info - osoba złożyła w 2022 r. PIT-39 z tytułu sprzedaży nieruchomości i tym samym zdeklarowała chęć skorzystania z ulgi mieszkaniowej. Podatnik korzystający ze zwolnienia od podatku jest obowiązany w terminie trzech lat wydatkować w całości kwotę ze sprzedaży nieruchomości na własne cele mieszkaniowe.

Czy mam rozumieć, że teraz do trzech lat jest to dochód niepodlegający opodatkowaniu?
Nie jest to przychód podlegający opodatkowaniu - DZISIAJ.
W katalogu niepodle. tez nie ma zbycia nieruchomości - liczę czy nie liczę
kochamswiadczenia
Referent
Od: 23 mar 2022, 14:55
Zajmuję się: sr/fa/sw

Napisano: 24 maja 2024, 8:15

Jeśli jest PIT 39 i nie ma odprowadzonego podatku to nie liczysz i nie ma co się zastanawiać co oni zrobią za trzy lata.
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 24 maja 2024, 8:26

Weź od nich pita i jeśli z niego wyraźnie będzie wynikać że zadeklarowali że przeznaczą na cele mieszkaniowe to nie liczysz dochodu i nie badasz co zrobią po trzech latach
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 24 maja 2024, 8:37

przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych

zbycie nieruchomości jest przychodem podlegającym opodatkowaniu - w przypadku gdy został on wydatkowany na cele mieszkaniowe mamy zwolnienie z opodatkowania - ma na to 3 lata.

Dla mnie dziś jest zwolniony bo taką deklarację złożyli.
Wyroki są takei, że nie nalezy wliczać dochodu uzyskanego ze sprzedazy nieruchomości, jeżeli ten dochód został przeznaczony na cele mieszkaniowe.
W mojej sytuacji wnioskodawca i członek rodziny nie przeznaczyli tego dochodu na zakup nieruchomości, deklarują że to zrobia - i mają na to 3 lata. Czy skoro dziś jest zwolniony, ale nie przeznaczył jeszcze dochodu na cele mieszkaniowe to czy mogę tego nie wliczać??
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 8:42

No tak, oczywiście, nic mnie nie obchodzi co za trzy lata - najwyzej podatek z odsetkami zaplaca

Mialam taka sytuację wsrod znajomych, sprzedaz dzialki i deklarowanie przeznaczenia zakupu nieruchomości żeby skorzystac ze zwolnienia ;) Tylko tego nie zrobila. US skapnal sie po kilku latach. Podatek i odsetki nalizocze i do zaplaty niezwlocznie :)
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 8:47

dziękuje za podpowiedzi, tak myślałam

choć patrząc tak życiowo na sprawę to się z tym nie zgadzam ;)
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 8:48

Jeśli nie jesteś pewna napisz odmowę, niech się odwołają i załączą pit 39, prześlij do SKO i niech oni przyznają.

U nas raz przyznali, bo strona do nich dołączyła dodatkowe dokumenty, za drugim razem dali do ponownego rozpatrzenia i mieliśmy wezwać o pit i sprawdzić czy na cele mieszkaniowe, jeśli tak to przyznać.

Tak poza tym to też interes strony, żeby załączyć takie dokumenty, jeśli przy zawiadomieniu przed odmową nic nie załączają i nie wypowiadają się, to bym policzyła
ol@bog@
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 9:03

ale co mi da pit?

Mam na zaświadczeniu z US napisane, że korzystają z ulgi bo deklarują wydatkowanie na cele mieszkaniowe. Pit mi nic nie da
kochamswiadczenia
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 9:04

jak masz taką podkładkę to nic nie liczysz i zapominasz o sprawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2024, 9:13

Jeśli masz to na zaświadczeniu to super.
Jeśli nie miałabyś nic w aktach to w picie jest to samo napisane
ol@bog@
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x