hm, problem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 sty 2017, 11:11

Witam, mam taki dylemat co zrobić w tej sytuacji, osoba która ubiega się o dodatek mieszkaniowy ma nadpłatę za wodę, która rozliczona jest w styczniu za okres 01.07.2016 do 31.12.2016 i czy powinnam doliczyć ją do dochodów czy zostawić i nic z tym nie robić?
ewaarek

Napisano: 18 sty 2017, 12:19

Jedni wliczają nadpłatę do dochodu, inni nie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 13:05

a jak będzie miała dopłatę to też doliczysz?? każdy kij ma dwa końce ;)
dopłata

Napisano: 18 sty 2017, 13:24

Niekoniecznie... dopłata powstała w grudniu, więc jej nie liczymy. ;) A nadpłatę powstałą w grudniu liczymy. ;) Gdyby jednak nadpłata powstała w styczniu, wtedy byśmy jej nie liczyli, a dopłatę liczylibyśmy. ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 14:59

taka sprawa była w Szczecinie ..... nawet lokalne radio się tym zajęło....... no i ZBK się z doliczania nadpłat do dochodu szybciutko wycofało ......wiem wiem WSA zależy od regionu rożne wyroki w tej sprawie wydają i są one sprzeczne sobie a więc ja tego nie ruszam z powodu tego "kija" :lol: a dodatek jest po to żeby pomagać w ponoszeniu opłat nieprawdasz ?
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2017, 21:47

Hmm... Problem jest i zapewne długo będzie (to jedna ze spraw nie dopowiedzianych przez ustawę). No ale sądom wypada pomóc w rozwikłaniu problemu, one na co dzień nie zajmują się dodatkami, nie na tyle co my. Wobec tego wysilam mózgownicę i kojarzę, że podobnie zwrot nadpłaconego podatku nie można uważać za przychód, tak zwrot nadpłaconej wody czy ogrzewania też nie wypada zaliczać do dochodu. To jest jakby przesunięcie dochodów między szufladami czy kieszeniami, jak wypłata z banku zdeponowanego tam (może wczoraj) kawałka dochodów, tych już rozliczonych.

Z kolei dopłatę można i wypada inaczej traktować — doliczyć kawałek proporcjonalny do rozliczanych okresów. To nie jest coś przeciwnego do dochodu. To nie jest też wpłata, ona istnieje niezależnie od zapłaty.

Takie dziś moje przemyślenia.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem