Oszczędności są dochodem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 sty 2017, 10:11

Witam, właśnie w mojej głowie nastała czarna dziura, czy oszczędności z których rodzina się utrzymuje (opłaca rachunki, zakupuje żywność ) należy wliczyć do dochodu? We wniosku wykazano że rodzina utrzymuje się z wynagrodzenia ok 1400 zł na 4 osobowa rodzinę. Przeprowadzono wywiad w którym pracownik ustalił, że rodzina utrzymywała się z wynagrodzenia męża i oszczędności w wysokości 800 zł miesięcznie. proszę o podpowiedź i wyrażenie swojej opinii.
aniat

Napisano: 19 sty 2017, 11:47

oszczędności nie są dochodem ..... ale podczas wywiadu składa się oświadczenie o stanie majątkowym w którym należy je wykazać ..... a jak żyje z oszczędności a ich nie wykazuje to się kupy nie trzyma :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2017, 13:19

Popieram w całości wypowiedź małe_ww.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 21 sty 2017, 22:31

ja też się zastanawiam co zrobić z jednym podobnym wnioskiem. rodzina 4 osobowa- on strata z dzialalnosci ona tylko świadczenia z ośrodka pomocy, w oświadczeniu pisze pani oszczednosci 6 tysiecy..
ania t- swoja drogą skąd u nich oszczędności 800 zł miesięcznie..zadziwia mnie zaradność tych ludzi :)
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 23 sty 2017, 8:36

MałaMi89 pisze:ja też się zastanawiam co zrobić z jednym podobnym wnioskiem. rodzina 4 osobowa- on strata z dzialalnosci ona tylko świadczenia z ośrodka pomocy, w oświadczeniu pisze pani oszczednosci 6 tysiecy..
ania t- swoja drogą skąd u nich oszczędności 800 zł miesięcznie..zadziwia mnie zaradność tych ludzi :)
Jak strata z działalności to na oświadczeniu niech napisze wysokość składki zdrowotnej, którą odprowadził do ZUSu za te 3 miesiące (składka z działalności to nie koszt w dod. mieszkaniowych, a dochód wedle naszej ustawy), CEiDG dołącz (zwróć uwagę na adres prowadzonej działalności i PKD. Plus oświadczenie o zgromadzonych oszczędnościach plus wypisać to, co zostało wypłacone z pomocy społecznej.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2017, 13:37

Oszczędności pochodzą z pracy za granicą gdzie pracował pan do czerwca, gdyby to były tylko oszczędności wykazane w oświadczeniu majątkowym nie zastanawiałbym się, ale oni wykazali te oszczędności jako środki z których się utrzymywali i płacili rachunki. Mój radca skłania się do wliczenia tych oszczędności do dochodu....
aniat

Napisano: 23 sty 2017, 14:30

Ja osobiście nie widzę żadnego problemu. Oszczędności te zostały zgromadzone w okresie, który nie jest brany pod uwagę w dodatku. Są to pieniądze, z których mogli się utrzymywać. Nie wliczałabym tego do dochodu. Natomiast radcą prawnym nie jestem, nie przyjmowałam tego wniosku. Decyzja należy do Ciebie :).
Klara27
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2017, 22:44

Klara27 dobrze podpowiada. Ja dodatkowo ośmielę się zauważyć, ze ten radca źle tu doradza, zdecydowanie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 9:40

Ze szkolenia z P. Manjura-Niśkiewicz:
Oświadczenie ile z tych oszczędności przeznaczyli na życie w odpowiednich trzech miesiącach i to zaliczyć do dochodu.
PPP

Napisano: 26 sty 2017, 16:07

absolutnie...oszczędności nie sa dochodem. jesli powstale w okresie 3 miesiecy poprzedzajacych to sa nazywane dochodem...a jesli wczesniej, to sa nazywane oszczednosciami i absolutnie nie powinnismy ich wliczac. Wnioskodawca oswiadcza z czego utrzymywal sie w okresie 3 miesiecy....i tyle...nie liczymy tego.
sylajolka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x