http://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/art,5538,6585,zasilki-dla-opiekunow-osob-niepelnosprawnych.html - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 06 lut 2014, 12:00

źle myślisz gops - w sprawach nieuregulowanych stosuje sie ustawę o śr czyli tez art. 24 ust. 2a czyli dalej ten nowy zasiłek, tak jak to było śp dla tych osób i nie było żadnego uchylenia 1 lipca 13 r. Taki cel ma ta ustawa w stosunku do osób, które z dniem 1 lipca 13 r. staciły śp
~ola

Napisano: 06 lut 2014, 12:05

no ok

ale myslicie serio ze to przejdzie ?????

przeciez to sa kosmiczne kwoty
u mnie na małej gminie same wyrównania za okres lipiec- grudzien 2013 wyniosły by ok 350 tys zł
a co mowic maja duze miasta , wojewodztwo i polska
przeciez to meeega kwoty
~iza

Napisano: 06 lut 2014, 12:07

wybory idą...
Wszystko może przejść
~Elmer

Napisano: 06 lut 2014, 12:08

w moim wojewodztwie jest łacznie 116 gmin ( wiejskich i miejskich)
gdyby to przemnozyc razy jak podała wczesniej kolezanka nawet 350 tys wyrównan to daje juz sumke ponad 40 mln zł na województwo
~oki

Napisano: 06 lut 2014, 12:09

~ola ale wniosek o ten nowy zasiłek składa się w terminie 4 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, więc jak komuś w przyszłości się skończy orzeczenie to będzie mógł się ubiegać co najwyżej o ŚP lub SZO
~mops

Napisano: 06 lut 2014, 12:13

u mnie 90 % osob które utraciły miały przynane na okres staly
~oki

Napisano: 06 lut 2014, 12:13

Źle myślisz ola - wniosek o zasiłek dla opiekunów będzie można złożyć tylko w ciągu 4 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy (z wyjątkiem osób, które w tym okresie będą czekać na nowe orzeczenia). Nie ma zatem mowy aby zasiłki były kontynuowane dla opiekunów osób, którym orzeczenie \"skończy\" się później (wniosek bez rozpatrzenia). Znowu będą musieli ubiegać się o ŚP albo SZO na nowych zasadach.
~Irmina

Napisano: 06 lut 2014, 12:14

a ja myślę, że dalej będzie śp i szo, te wyrównania to będzie szo, a obecne szo na okres zasiłkowy będziemy zmieniać w ten sposób, że będziemy przyznawać na czas trwania orzeczenia
~Aga

Napisano: 06 lut 2014, 12:16

podsumowując. jakby przeszło w takim brzemieniu to płacimy wyrównanie od 1.07.2013 r. np. do 31.03.2014 r.. a od 1 kwietnia do końca ważności orzeczenia?
~Ania

Napisano: 06 lut 2014, 12:17

W sprawach nieuregulowanych odpowiednio ustawa o śr - sprawa kontynuacji zasiłku dla opiekuna jak po jego przyznaniu skończy sie jedno orzeczenie i osoba uzyska kolejne nie jest uregulowana w projekcie ustawy więc jak wół pasuje odpowiednio stosowany art. 24 ust. 2a.

To nie jest takie trudne - naprawde...
~ola

Strona 4 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x