i co teraz .... ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 11:04

Dziś córka przynosi mi akt zgony matki zmarłej w grudniu 2013r.... dopiero teraz się zorientowała ze nadal wpływa jej ZP z Ops-u, wcześniej nie sprawdzałą wyciągów. Do konta była współupowazniona z matką, po jej śmierci nie mogła go zamknąć bo mama potężny dług jej zostawiła....co byście mi poradzili w tej sytuacji.... co robić ???? 1 taki przypadek mam i jestem w kropce.
Jorrgus

Napisano: 21 kwie 2015, 14:41

jak dlug przewyższał wartość spadku to mogła po prostu nie przyjmować spadku i nie musiałaby spłacac żadnych dlugów zmarłego.

A zasiłek pielegnacyjny, skoro wpływał na jej konto - musi zwrócić. Nie mogła nim dysponować- to nie były jej pieniądze.
~o~

Napisano: 21 kwie 2015, 15:04

ale zp to świadczenie osobiste....na jakiej podstawie prawnej mogę żądać zwrotu od córki??? w naszej ustawie nic nie ma co mi pozwala na taki ruch. ZUS w swoich przepisach ma to uregulowane i może dochodzić zwrotu renty czy emerytury
jorrgus

Napisano: 21 kwie 2015, 15:46

jest to bezpodstawne wzbogacenie...... przeszukaj forum -temat wiele razy omawiany
~o~

Napisano: 21 kwie 2015, 18:45

my piszemy wezwanie o zwrot środków wraz z odsetkami w terminie 14 dni A jak nie chce oddać to doniesienie do prokuratury , postrasza ja i odda :)
gościu

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x