Ile razy można przyznać wstecz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 16 lis 2020, 13:19

GOPS_1234 pisze:
16 lis 2020, 11:57
muusia pisze:
16 lis 2020, 11:48
GOPS_1234 pisze:
05 paź 2020, 8:12
Obowiązuje nas cały czas zasada ta co w dodatkach mieszkaniowych czyli przyznajemy od następnego miesiąca na 6 miesięcy. W dodatkach z mocą wsteczną też przyznajemy od następnego miesiąca zgodnie co do ustawy o dodatkach mieszkaniowych z tym, że cofamy się tak żeby wyszło 6 miesięcy. Pani X nie może złożyć 2 wniosków w tym samym miesiącu jeżeli o to chodzi. Jeżeli złożyła we wrześniu to przyznajesz od maja do października i przychodzi w październiku żeby mieć od listopada do kwietnia.
czyli jak Pani złożyła mi w listopadzie to przyznaje od grugnia wstecz do lipca?? i w grudniu sklada nowy wniosek??
bo jej zle przekazalam ze od pazdziernika do maja bedzie miala;//zle wyliczylam. zamotalam sie bardzo
Tak przyznajesz od grudnia wstecz do lipca i później składa wniosek w grudniu i ma od stycznia do czerwca.

Bardzo Ci dzziękuję

a nie ma znaczenia fakt , że Pani wcześniej nie miała takiego dodatku??????
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 17 lis 2020, 10:54

[/quote]

Bardzo Ci dzziękuję

a nie ma znaczenia fakt , że Pani wcześniej nie miała takiego dodatku??????[/quote]
Możecie we mnie piorunami strzelać ale moim zdaniem ma istotne znaczenie.
Uważam, że nowym osobom wstecz nie powinniśmy przyznawać dodatków, gdyż nie wiemy z jakich przyczyn wcześniej nie korzystali. Być może sytuacja dochodowa na to nie pozwalała albo nie mieli tytułu prawnego do lokalu w tamtym okresie- to takie przykłady.
Osobom, które korzystały, a miały przerwę od wiosny z uwagi faktycznie na covid i ograniczenia to tak, tu się przychylam. W innym wypadku nie. Uważam, że to naginanie przepisów i wykorzystywanie luk w prawie.

Natomiast jak to w dodatkach (i wszędzie indziej, gdzie pracuje się na ustawach)ile Ośrodków - tyle wersji.
Pozdrawiam
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 17 lis 2020, 11:35

A wszedł już ten przepis, że jak wstecz ktoś chce, to dochody 3 mce wstecz od miesiąca wstecz a nie od daty wniosku?
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 17 lis 2020, 11:42

tez mi sie wydaje ze nie powinnam dac wstecz.

a co na to KRWAWA????
muusia
Starszy referent

Napisano: 17 lis 2020, 12:01

Marek1992 pisze:
17 lis 2020, 11:35
A wszedł już ten przepis, że jak wstecz ktoś chce, to dochody 3 mce wstecz od miesiąca wstecz a nie od daty wniosku?
Nie ma jeszcze zmiany do tego.
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 17 lis 2020, 12:08

Klara27 pisze:
17 lis 2020, 10:54

Bardzo Ci dzziękuję

a nie ma znaczenia fakt , że Pani wcześniej nie miała takiego dodatku??????[/quote]
Uważam, że nowym osobom wstecz nie powinniśmy przyznawać dodatków, gdyż nie wiemy z jakich przyczyn wcześniej nie korzystali. Być może sytuacja dochodowa na to nie pozwalała albo nie mieli tytułu prawnego do lokalu w tamtym okresie- to takie przykłady.
Osobom, które korzystały, a miały przerwę od wiosny z uwagi faktycznie na covid i ograniczenia to tak, tu się przychylam. W innym wypadku nie. Uważam, że to naginanie przepisów i wykorzystywanie luk w prawie.

Natomiast jak to w dodatkach (i wszędzie indziej, gdzie pracuje się na ustawach)ile Ośrodków - tyle wersji.
Pozdrawiam
[/quote]

Ja przyznaje dodatki wsteczne nawet jak ktoś wcześniej nie miał dodatku mieszkaniowego. Bo na jakiej podstawie mam komuś tego dodatku wstecznego nie przyznać? Nie mam podstawy prawnej do wydania decyzji odmownej osobie, która wcześniej nie miała dodatku mieszkaniowego.
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 17 lis 2020, 12:36

GOPS_1234 pisze:
17 lis 2020, 12:08
Klara27 pisze:
17 lis 2020, 10:54

Bardzo Ci dzziękuję

a nie ma znaczenia fakt , że Pani wcześniej nie miała takiego dodatku??????

Pozdrawiam
[/quote]

Ja przyznaje dodatki wsteczne nawet jak ktoś wcześniej nie miał dodatku mieszkaniowego. Bo na jakiej podstawie mam komuś tego dodatku wstecznego nie przyznać? Nie mam podstawy prawnej do wydania decyzji odmownej osobie, która wcześniej nie miała dodatku mieszkaniowego.
[/quote]

ponownie dziękuję:() ;) ;)
muusia
Starszy referent

Napisano: 17 lis 2020, 15:36

Marek1992 pisze:
17 lis 2020, 11:35
Marek, ta zmiana miałaby wejść w życie jak wejdzie "nowa ustawa" o DM. Bo ten projekt to porusza.
A tak w ogóle to trochę odbiegliśmy od tematu wszyscy ;P.
Sama zastanawiam się ile razy można dać komuś dodatek wstecz, choć myślę, że dopóki koronka z nami będzie to będziemy musieli spóźniającym się wsteczne dawać bez limitu.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 17 lis 2020, 16:15

Art. 15zzzib. [Dodatek mieszkaniowy]

3. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się z mocą wsteczną, jeżeli osoba uprawniona do dodatku mieszkaniowego we wniosku o przyznanie tego dodatku wskazała okres poprzedzający dzień złożenia tego wniosku jako okres objęty tym wnioskiem.

jak to rozumiec do jasnej Anielki ?
muusia
Starszy referent

Napisano: 18 lis 2020, 8:15

No jak jak ;P,
osoba składa wniosek np. w listopadzie i dołącza klauzulę, że chce mieć przyznany dodatek od lipca do grudnia :). Wskazała okres? Wskazała.
Klara27
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x