początkująca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 30 wrz 2020, 9:56

Może zacznę od tego, że jestem nowa w tym temacie. Nie byłam na ani jednym szkoleniu.... Kiedyś w naszej gminie wypłacaliśmy dodatki mieszkaniowe i energetyczne, ale od kilku lat temat zniknął. Do wczoraj. Zadzwoniła Pani która chce złożyć wniosek na dodatek energetyczny i mieszkaniowy. Kierownik przydzielił to zadanie mi. Wiem doskonale, że pewnie większości z was nie będzie się chciało tłumaczyć mi co i jak. Ale może znajdzie się jedna dobra dusza która podpowie od czego zacząć? Jakich dokumentów żądać? Czytałam ustawę ale to w tym momencie czarna magia
KatarzynaZabka
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 15:57
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 30 wrz 2020, 11:04

KatarzynaZabka pisze:
30 wrz 2020, 9:56
Może zacznę od tego, że jestem nowa w tym temacie. Nie byłam na ani jednym szkoleniu.... Kiedyś w naszej gminie wypłacaliśmy dodatki mieszkaniowe i energetyczne, ale od kilku lat temat zniknął. Do wczoraj. Zadzwoniła Pani która chce złożyć wniosek na dodatek energetyczny i mieszkaniowy. Kierownik przydzielił to zadanie mi. Wiem doskonale, że pewnie większości z was nie będzie się chciało tłumaczyć mi co i jak. Ale może znajdzie się jedna dobra dusza która podpowie od czego zacząć? Jakich dokumentów żądać? Czytałam ustawę ale to w tym momencie czarna magia
ojoj... :shock:
wnioskodawca musi miec tytul prawny do lokalu. Musi zlozyc wniosek i deklaracje o wysokosci dochodów i przedstawic dochód z 3 miesiecy poprzedzajacych miesiac, w ktorym skladany bedzie wniosek.Dzisiaj ostatni dzien wrzesnia wiec...czerwiec,lipiec,sierpien...ale wniosek musi byc zlozony dzisiaj...wtedy dodatek przyznasz od 1 pazdziernika 2020 do 31 marca 2021. Dochód do dodatku tj. brutto pomniejszony o zus i koszty uzyskania przychodu (art 3 ust 3 ustawy o dodatkach). Gdy przyznany bedzie dodatek od pazdziernika...w pazdzierniku moze złozyc wniosek na dodatek energetyczny...jezeli ma podpisana umowe z zakladem energetycznym. Wtedy energetyczny bedzie przyznany na czas trwania dodatku mieszkaniowego.Wzór wniosku o dodatek energetyczny musi uchwalic rada gminy (art. 5d ust. 2 ustawy z dnia 25 kwietnia 2019 r. – Prawo energetyczne (Dz. U. z 2019 r., poz. 755 i poz. 730)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 wrz 2020, 11:04

Witaj Kasiu,

jasne że Ci pomożemy ;)

ZACZNĘ OD DODATKU MIESZKANIOWEGO
1) Przede wszystkim zacznij od tego na jakiej podstawie Pani zamieszkuje, czy to jest własne mieszkanko czy najem. Jeżeli jej mieszkanie to musi dostarczyć Ci akt notarialny (może być kupno, darowizna, spadek cokolwiek). Jeżeli Pani wynajmuje od kogoś mieszkanie to umowa najmu oraz dobrze by było akt notarialny właściciela, trzeba mieć 100% pewność że mieszkanie jest jego.

2) Wydatki, bierzesz z bieżącego miesiąca, czyli jeżeli wniosek został złożony we wrześniu to wydatki z września, jeżeli nie było to sierpień (czasami są wydatki kilkumiesięczne to wtedy dany wydatek dzielisz przez liczbę miesięcy)
wydatkami które liczysz to:
- śmieci
- woda
- odbiór szamba
- Centralne ogrzewanie
- Ciepła woda
- czynsz, opłaty eksploatacyjne, fundusz remontowy - te 3 wypisałem razem z tego względu, że musisz i tak przyrównać do stawki gminnej

Jeżeli Pani ma opłaty za gaz ziemny to nie liczysz, nie liczysz również opłaty za prąd czy podatek

Jeżeli Pani nie płaci za gaz, CO czy CW to masz obowiązek policzyć ryczałt za ich brak.

3) Dochody
dochody bierzesz z 3 miesięcy wstecz, czyli jeżeli Pani wnioskuje we wrześniu to dochód za czerwiec / lipiec / sierpień. Pamiętaj, że nasz dochód to jest BRUTTO - (składki społeczne + koszty uzyskania przychodu). Najlepiej zapytaj się Pani jakie ma dochody, bo też w naszej ustawie jest katalog wyłączający niektóre źródła dochodu (np 500+ )

DODATEK ENERGETYCZNY
tutaj sprawa jest prostsza, Pani musi dostarczyć umowę na przesył energii, odbiorcą musi być ta sama osoba co wniskodawca dodatku mieszkaniowego
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 30 wrz 2020, 11:53

Ojej ale Wy jesteście kochani. :D :D :D Dziękuje serdecznie za pomoc. Z tego co wiem Pani wynajmuje mieszkanie. Wniosku jeszcze nie złożyła. A czy zasiłek rodzinny liczymy do dochodu? Nie widzę w ustawie żeby się nie wliczał ...
KatarzynaZabka
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, dobry start, KDR, zaświadczenia czyste powietrze, dodatek osłonowy

Napisano: 30 wrz 2020, 12:01

Zwykły zasiłek rodzinny się liczy do dochodu.

A powiedz nam, czy ta Pani ma CO, CW lub gaz?
Marek1992
Referent

Napisano: 30 wrz 2020, 12:20

Jeszcze dokładnie nie wiem. :? Pani dzwoniła wczoraj, żeby się dopytać co i jak. Ma dzisiaj dzwonić ponownie lub przyjść po wniosek. Ja byłam wczoraj na urlopie. Osoba która z nią rozmawiała nie dopytywała o szczegóły. Więc pewnie dzisiaj wszystkiego się dowiem. Ale raczej wątpię. Jeśli mieszka tam gdzie myślę.
KatarzynaZabka
Stażysta

Napisano: 30 wrz 2020, 12:41

Spokojnie, dasz znać jak będziesz wiedziała, wtedy powiem Ci co trzeba robić.
Marek1992
Referent

Napisano: 30 wrz 2020, 12:51

KatarzynaZabka pisze:
30 wrz 2020, 11:53
Ojej ale Wy jesteście kochani. :D :D :D Dziękuje serdecznie za pomoc. Z tego co wiem Pani wynajmuje mieszkanie. Wniosku jeszcze nie złożyła. A czy zasiłek rodzinny liczymy do dochodu? Nie widzę w ustawie żeby się nie wliczał ...
Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku są liczone takie jak np. wielodzietność, z tyt. samotnego wychowania, rozpoczęcie roku szkolnego (100zł) we wrześniu akurat pewnie dostała więc to się będzie jej liczyło w październiku czy też dojazdy do szkoły.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 30 wrz 2020, 13:36

Marek1992 pisze:
30 wrz 2020, 12:41
Spokojnie, dasz znać jak będziesz wiedziała, wtedy powiem Ci co trzeba robić.
Dziękuję Ci bardzo :D :D :D :D
KatarzynaZabka
Stażysta

Napisano: 03 lis 2020, 18:34

Witajcie,
Czy mogę się podłączyć pod temat dla początkujących? Też od niedawna zajmuję się dodatkami, mam teraz mojego czwartego wnioskodawcę i oczywiście sytuacja odmienna niż we wcześniejszych przypadkach. Pan wynajmuje mieszkanie od właściciela, mieszkanie wchodzi w skład spółdzielni. Już wiem, że spółdzielnia powinna potwierdzić mojemu wnioskodawcy wszystkie dane na wniosku, na pewno spółdzielnia podłączy też miesięczny wykaz opłat. A co mam zrobić z kwotą, którą ta osoba wynajmująca płaci właścicielowi mieszkania - płaci mu 1300 zł i powiedzmy 300 zł właściciel przeznacza na opłaty comiesięczne do spółdzielni a 1000 zł zostaje u właściciela? Czy ten 1000 zł wliczam do wydatków ponoszonych na mieszkanie przez mojego wnioskodawcę?
A drugie pytanie - wnioskodawca prowadzi dzialalnosc gospodarczą, jeszcze nie wiem na jakich zasadach, Czy wystarczy jak mi napisze oświadczenie o wysokości dochodu za każdy z 3 miesięcy czy powinnam od niego żądać jeszcze jakieś dokumenty?
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za głupie pytania :)
emilia275
Praktykant
Od: 03 lis 2020, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x