Oświadczenie pod odpowiedzialnością karną - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 30 wrz 2020, 9:03

Witam,
Czy do wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego przyjmujecie oświadczenie pod odpowiedzialnością karną od wszystkich pełnoletnich członków gospodarstwa domowego, czy tylko od wnioskodawcy, który opisuje aktualną sytuacje w swoim gospodarstwie ?
Moja poprzedniczka najpierw przyjmowała od wszystkich, ale później zdecydowała, że będzie brała tylko od wnioskodawcy, ale zastanawiam się, czy wnioskodawca może oświadczać za inne osoby (np. Pani oświadcza, że jej mąż nie pracuje i nie ma żadnych dochodów...)?
ekutereba
Praktykant
Od: 07 lip 2020, 15:09
Zajmuję się: GK

Napisano: 30 wrz 2020, 10:49

dobre pytanie
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 30 wrz 2020, 10:54

magdalenamagda pisze:
30 wrz 2020, 10:49
dobre pytanie
a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 30 wrz 2020, 11:00

a deklaracja o wysokości dochodów, gdzie wnioskodawca oswiadcza o swoich i czlonkow gospodarstwa domowego dochodach i podpisuje pod odpowiedzialnoscia karna nie wystarczy?? po co dublowac papiery:) nie rozumiem
[/quote]

to nawet oświadczenia nie zbieracie?
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 30 wrz 2020, 11:06

magdalenamagda pisze:
30 wrz 2020, 11:00
[/quote]

nigdy nie zbierałam...wnioskodawca sklada wniosek deklaracje o dochodach fakture za energie elektryczna i ewentualnie zostawia zaswiadczenia o dochodach...choc teraz roznie z tym przez RODO :) oswiadczenie dodatkowe nie jest wymagane...tez na szkoleniach tak mówili i maja racje...deklaracja jest wystarczajaca:)
VIP

Napisano: 30 wrz 2020, 11:11

U nas na oświadczeniu opisywana jest sytuacja w szerszej mierze, nie tylko dochody gospodarstwa domowego.
Na takim oświadczeniu wnioskodawca pisze np. że nie prowadzi działalności gospodarczej, dostaje/nie dostaje dodatkową pomoc z OPS (np. na żywność czy leki)
Dochody, które ustawowo nie wliczają się do DM też wpisują na oświadczeniu, nie na deklaracji.
ekutereba
Praktykant
Od: 07 lip 2020, 15:09
Zajmuję się: GK

Napisano: 30 wrz 2020, 11:27

ekutereba pisze:
30 wrz 2020, 11:11
U nas na oświadczeniu opisywana jest sytuacja w szerszej mierze, nie tylko dochody gospodarstwa domowego.
Na takim oświadczeniu wnioskodawca pisze np. że nie prowadzi działalności gospodarczej, dostaje/nie dostaje dodatkową pomoc z OPS (np. na żywność czy leki)
Dochody, które ustawowo nie wliczają się do DM też wpisują na oświadczeniu, nie na deklaracji.
ale niby po co to jest...zwlaszcza ze jest RODO...wnoskodawca wcale nie musi Ci opisywac dokladnie przedstawia dochody w deklaracji bo tak jest zapisane w ustawie...jezeli nie przedstwaia dochodu z dzialalnosci gospodarczej w deklaracji...to po co ma oswiadczac,ze jej nie prowadzi...to logiczne, jezeli ma zbyt niski dochod...u mnie tylko pisze ze korzysta z mops...i wiadomo, bo przeciez do dochodu nie jest to wliczane co wynika równiez z ustawy...hmmm to można oswiadczac to co ma w deklaracji...a czego nie ma w oswiadczeniu? hmm...zawsze to wiecej papieru, tylko nie wiem czy to aby nie za duzo niepotrzebnych danych:)
VIP

Napisano: 30 wrz 2020, 11:40

:-) pisze:
30 wrz 2020, 11:06
magdalenamagda pisze:
30 wrz 2020, 11:00
nigdy nie zbierałam...wnioskodawca sklada wniosek deklaracje o dochodach fakture za energie elektryczna i ewentualnie zostawia zaswiadczenia o dochodach...choc teraz roznie z tym przez RODO :) oswiadczenie dodatkowe nie jest wymagane...tez na szkoleniach tak mówili i maja racje...deklaracja jest wystarczajaca:)
[/quote]

powiem szczerze ciekawe, nie spotkałam się z tym
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 30 wrz 2020, 11:42

Ja tam zawsze bierę od wszystkich pełnoletnich oświadczenia.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 30 wrz 2020, 11:56

[/quote]

u nas tak samo, nie dublujemy dokumentów na informacje, które i tak są we wniosku i deklaracji
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x