Szukałam od dłuższego czasu w Internecie odpowiedzi na moją sprawę, ale nie mogę znaleźć, może to forum w czymś pomoże.
W kwietniu złożyłam wniosek o 500. Dostałam decyzję przyznającą świadczenie. Mąż zaczął pracować za granicą więc w sierpniu poszłam to zgłosić. Pouczono mnie, że powinnam napisać podanie o uchylenie w związku z podjęciem pracy za granicą. (w związku z tą cała koordynacją)
Niechętnie ale podpisałam papierek o wstrzymanie. OPS wydał decyzję zmieniającą okres świadczenia na od 01.04.2016 do 31.07.2016.
Następnie po jakimś czasie jak się dowiedziałam wysłali moje dokumenty do ROPS.
Ilekroć próbowałam się dowiedzieć ile jeszcze mam czekać to jest jedna odpowiedź, że sprawa jest w Rops i to potrwa długo. Ale wydaje mi się że już dawno powinna przyjść decyzja, bo moje koleżanki jak składały wnioski w kwietniu ,( a ich mężowie też robią zagranicą ) już w listopadzie miały wypłatę z wyrównaniem.
Jest jakiś nr gdzie można się dodzwonić (gdzie ktoś raczy podnieść słuchawkę) lub sprawdzić stan sprawy? bo czekać tyle to jest coś nienormalne. jak uważacie mam czekać czy pisać nowy wniosek żeby nie być aż tyle stratna?